Focaccia patří mezi klasiky. Skvělá letní večeře, ideální je si dát čerstvou focacciu a lehký salát. Dlouho jsme experimentovala s různými druhy těst a způsoby přípravy. Od klasického zamíchat - hodinu kynout - péci po tento způsob, kdy sice příprava těsta trvá nějakou tu hodinku, ale těsto získá plnou a výraznější chuť.
Krétský sýr myzithru jsem nikdy v Čechách v obchodě neviděla, ale s oblibou jsme si ji kupovali v Řecku, kde se prodává ve dvou variantách. Jednak jako měkký sýr z ovčího nebo kozího mléka (zkuste recept na myzithropita), nebo se dá koupit jako usušená a zralejší forma, která mi nejvíce připomíná český tvrdý tvaroh. Použijte libovolný výrazný vyzrálý kozí sýr.
Na těsto:
660g chlebové mouky pšeničné
420g vody
1 lžíce olivového oleje
1 lžička sušeného droždí (nebo 15g čerstvého)
1 lžička soli
1 červená cibule nakrájená na co nejjemnější plátky
200g vyzrálého kozího sýra (v mém případě myzithra)
2 lžíce olivového oleje
1 lžička sušeného tymiánu
Mouku promíchám s droždím a cca 400g vody a zamíchám tak, aby vzniklo jednolité těsto bez výrazných suchých míst. Těsto uložím do lednice a nechám do druhého dne odpočinout ( cca 12 hodin). Minimálně hodinu před tím, než chci začít péci vyndám těsto z lednice a ve 20g vody rozmíchám lžičku soli. Vodu se solí spolu s olivovým olejem promíchám s těstem a krátce prohnětu.
Na jemně pomoučněném válu těsto přeložím. Pokud jste to nikdy nedělali, nebojte se, nejedná se o žádný náročný a složitý úkon. Těsto nejdříve jemně roztáhnu do tvaru obdélníku, který si pomyslně rozdělím na třetiny. Obě třetiny zkraje přeložím ke středu, tak aby nám na sobě ležely tři vrstvy těsta.
Na vymazaný plech těsto pomocí rukou roztáhnu a prsty do něj udělám několik důlků. Nechám hodinu kynout a během této doby znovu několikrát těsto lehce roztáhnu a udělám prsty důlky. Na konci kynutí je těsto vysoké asi 2 cm a má hrbolatý povrch.
Celou ji posypu směsí cibule, sýra a tymiánu a pokapu olivovým olejem.
Troubu rozpálím na 220 stupňů, zapínám ji po půl hodině kynutí, aby se pořádně rozpálila. Focacciu peču 10 minut a poté teplotu snížím na 190 stupňů a pokračuji v pečení dalších 15 - 20 minut.
Tento konkrétní kousek byl upečen, vyfocen a snězen v Thermopylech, kde jsme trávili březen 2015 u horkých termálních pramenů.
Žádné komentáře:
Okomentovat