Rychlá bezlepková večeře. Kukuřičná polenta se špenátem a sušenými rajčaty. Můžete si ji přichystat celý plech dopředu a těsně před jídlem ji dát jen zapéct. Polenta je výborná i studená.
Na jeden plech:
čtvrt kila polenty (používám instantní)
menší cibule
čtvrt kila čerstvého nebo mraženého špenátu
hrst sušených rajčat
dva stroužky česneku
rostlinný olej
sůl a čerstvě mletý pepř
Plech si vymažeme olejem. Sušená rajčata namočíme do misky s horkou vodou a necháme změknout. Mezitím si připravíme špenát. Špenátové listy propláchneme a spaříme horkou vodou. Cibulku nakrájíme na drobno a orestujeme na troše oleje. Spařený špenát nakrájíme a přidáme k cibulce. Po minutě přidáme i česnek nakrájený na drobno a sušená rajčata nakrájená na kousky. Polentu připravuji jednoduše. Litr vody osolíme. Čtvrt kila polenty nasypeme do litru osolené vody. Polentu přivedeme k varu a za stálého míchání ji necháme zhoustnout. Do polenty přimícháme ochucený špenát a rozprostřeme na plech. Necháme půl hodinky ztuhnout a poté dáme péci do trouby. Pečeme na sto osmdesát minut až povrch polenty zezlátne, trvá to zhruba dvacet minut.
Někdy k polentě přidám ricottu, nebo trochu parmezánu. Podle sezóny měním i zeleninu, zkuste na jaře polentu třeba s kopřivami, nebo moji oblíbenou zimní verzi s houbami a pórkem.
Nejraději jím polentu přelitou trochou dobrého olivového oleje (momentálně u nás doma vede skvělý španělský z olivac.net) a doplněnou jednoduchým salátem.
Suuper tip. Ďakujem. Nahradila som špenát medvedím cesnakom.
OdpovědětVymazat