-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Facebook

neděle 20. listopadu 2016

Polévka z čerstvého mangoldu




Kdysi ještě když jsem bydlela v Praze jsem milovala špenátovou polévku v jedné pražské pizzerii. Byla smetanová s většími nasekanými kusy krásně zeleného špenátu, vonící muškátovým oříškem a lehce posypanou nějakým dobrým sýrem. Pěkných pár let už jí dělám velmi podobnou, používám špenát nebo mladé lístky mangoldu, někdy jejich směs, podle toho, co je zrovna k dispozici. Pokud je neseženete můžete použít zmrazený špenát listový (ne protlak).

500g čerstvých listů mangoldu
2 šalotky
1 stroužek česneku
250ml smetany s vyšším podílem tuku (33% a výš)
lžíce másla
dvě lžíce rostlinného oleje
muškátový ořech
čerstvě mletý pepř
sůl
vyzrálý sýr typu pecorino, nebo třeba grana 

Do velkého hrnce dáme vařit vodu. Mangold vysypeme do velké mísy a zalijeme studenou vodou, lehce propereme a probereme listy, po chvíli vodu slijeme a mangold ještě propláchneme pod tekoucí vodou. Dobře prohlédneme a pokud objevíme ještě hlínu, tak znova propláchneme. 
Mangold přidáme do vroucí vody a po půl minutě zcedíme a ještě propláchneme studenou vodou, čímž zastavíme var a mangold zůstane krásně zelený. Mangold nasekáme a případně vyndáme tuhé stonky.
Na lžíci oleje necháme zprůsvitnět nadrobno nakrájenou šalotku. Přihodíme nasekaný stroužek česneku a zalijeme hrnkem vody. Po minutě přidáme mangold a smetanu. Dolijeme tolik vody, aby byl všechen mangold ponořen. Přivedeme k varu, osolíme, opepříme a nastrouháme trochu muškátového oříšku a pro zjemnění přidáme lžíci másla.
Asi hrnek polévky rozmixujeme na jemný krém a vrátíme zpět do hrnce.
Podáváme s trochou sýra a krutony. 
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog