Sladkou chuť dýně skvěle doplňuje koření - římský kmín, paprika, zázvor špetka skořice a kardamonu. Krémovost dodává sezamová pasta - tahina. Pomazánku mám nejraději na celozrnném kváskovém chlebu s trochou hladkolisté petrželky. Při přípravě této pomazánky používám sofrito, což je způsob vaření omáčky, který se používá ve španělské, italské nebo i latinoamerické kuchyni. Sofrito je omáčka, kde se jednotlivé její ingredience pomalu vaří v oleji. Recept počítá s menší dýní hokkaido - okolo 700g.
dýně
2 menší cibule
3 stroužky česneku
půl hrnku oleje - olivového, slunečnicového, nebo třeba rýžového
půl hrnku tahini
sůl
koření dle chuti:
sladká paprika: 1/2 lžičky
zázvor: 1/2 lžičky
římský kmín: 1/4 lžičky
zázvor: 1/8 lžičky
nové koření: 2 kuličky
špetka kardamonu
Nejprve rozpůlíme dýni, semínka necháme v dýni a lehce potřeme řeznou stranu olejem. Pečeme v troubě na 180 stupňů do měkka - trvá to cca 40 - 60 minut. Dýně se na řezu úplně zhnědne, toho se vůbec nebojte. Dýni necháme zchladnout a mezitím si připravíme sofrito - v malém hrnci na mírném plameni (!) pomalu vaříme nasekanou cibuli a oloupané celé stroužky česneku. Cibule zezlátne a česnek se rozvoní, sundáme z plotny a k horkému oleji přidáme koření. Oloupeme dýni a rozmixujeme ji se solé, sofritem a tahinou úplně do jemné pomazánky, ochutnáme a případně ještě přidáme sůl, pepř, česnek, či třeba tahini podle chuti.
Žádné komentáře:
Okomentovat