Poprvé jsem tento rok ochutnala lilek ze skleníků Kořénkovy farmy Vícemil, kde pěstují bez průmyslových hnojiv a jakékoliv chemie. Je mnohem chutnější - dužina je pevnější a jeho chuť výraznější. Každý týden si dva nebo tři přihodím do nákupního košíku (pardon, bedýnky). Spolu s cibulí, mrkví, česnekem a čerstvou bazalkou vytvoří fajn letní jídlo.
1 střední lilek
1 cibule
2 mrkve
2 stroužky česneku
1 lžička koření typu garam masala - používám Shantinu Masalu od Sonnentoru
rajčata - půl kila, nebo rajčata v plechu, či ve skle
pár lístků bazalky
slunečnicový olej
všechny ingredience najdete na jihoceskalokalka.cz
Na oleji orestujeme cibuli nakrájenou na větší kousky, přihodíme mrkev na kolečka, lilek nakrájený na kostky a trochu posolíme, za občasného míchání restujeme asi pět minut. Přidáme koření a necháme rozvonět, poté přidáme konzervu sekaných rajčat, nebo rajčata čerstvá (nakrájená na kousky), dobře zamícháme a necháme pod pokličkou na mírném plameni dusit cca 30 - 45 minut. Občas zamícháme a zkontrolujeme, zda není třeba podlít trochou vody, ale já nepodlívám, štáva z rajčat a zeleniny stačí.
Ochutnáme, osolíme a přidáme čerstvě mletý pepř. Na talíři ozdobte bazalkou, dobrou chuť.
Tento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatMám moc ráda lilek v klasickém ratatouille... ale to je už na delší vaření, aby to bylo perfekt. Nu, nebo taková lilková pomazánka z pečeného lilku. Ať žijí výdobytky léta, že? :-)
OdpovědětVymazatedit: překlep.
Jo, lilek je super. Mám ho moc ráda.
Vymazat