Jáhlovo-kukuřičné noky jsou přirozeně bezlepkové. Krásně zasytí, ale zase vás neodrovnají na zbytek dne. S těstem se dobře pracuje, lepí jen lehce a tak je jídlo hotové raz dva. Je to příjemné a syté jídlo, a ač tofu příliš nevyhledávám, ráda si ho spolu s nočky a špenátem dám. Osmažená cibulka je tou pomyslnou třešničkou na celém jídle, rozhodně ji nevynechávejte.
250g jahel
150g kukuřičné mouky
15g kukuřičného škrobu
500g špenátu (klidně kupte mražený listový)
balení tofu
4 větší cibule - červená vypadá skvěle, ale žlutá je též dostačující
3 stroužky česneku
rostlinný olej
sůl a čerstvě mletý pepř
Jáhly spaříme vroucí vodou. Na jeden díl jahel, dejte dva díly vody a vařte je do měkka cca 15 - 20 minut, poté je nechte ještě 5 minut dojít pod pokličkou. Během vaření mějte jáhly na mírném plameni a nemíchejte je - jen ke konci vaření koukněte, zda se vám nevyvařila všechny voda a jáhly nechtějí ještě malinko podlít. Nechte jáhly zchladnout.
Mezitím si na trošce oleje orestujte jednu cibuli nasekanou na drobno. Na ní poduste omytý špenát s nasekaným česnekem. Přidejte na drobné kostky nakrájené tofu a nechte prohřát. Osolte a opepřete. Odstavte z ohně. Zbytek cibule nakrájejte na kolečka. V menším hrnci rozehřejte větší vrstvu oleje. A v něm smažte cibuli. Během smažení ji posolte - bude pak obzvláště křupavá. Osušte ji od přebytečného tuku na papírové kuchyňské utěrce.
Vychladlé jáhly smíchejte s moukou, kukuřičným škrobem a troškou soli. Z těsta vyválejte dlouhé válečky o průměru asi dva centimetry. Ty nožem pak nakrájejte na noky. Noky uvaříte v osolené horké vodě. Vařte je jen chvilku - dokud nevyplavou, pak je hned vylovte, aby se nerozvařily. Na talíři promíchejte noky se špenátem a tofu a posypejte smaženou cibulkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat