Milovníci risotta zbystřete! Tahle jednoduchá polévka podle fenomenální kuchařky Marcelly Hazan je takový kříženec casserole, risotta a polévky. Chuť pro mě byla obrovským překvapením, jak je možné, že ze zelí, rýže a trošky sýra vznikne tak neskutečně dobré jídlo?
Na 4 porce si připravte:
hlávku bílého zelí o váze kila - nakrájené na co nejjemnější nudličky
malou cibuli
dva stroužky česneku
lžíci vinného octa
1/3 hrnku olivového oleje
3 hrnky vývaru
3/4 hrnku kulatozrnné rýže na risotto
3 hrnky zeleninového vývaru
1/3 hrnku nastrouhaného parmazánu, nebo třeba pecorina plus trochu na k servírování
lžíce másla
sůl a pepř
Ve velkém hrnci, na středním ohni orestujeme cibuli, průběžně mícháme. Když má cibule už pěknou zlatohnědou barvu, přihodíme nasekaný česnek a necháme rozvonět. Tohle neuspěchejte a pečlivě cibuli opečte, aniž byste ji spálili. Do hrnce přidáme nakrájené zelí a dobře promícháme, osolíme a opepříme. Stáhneme plamen a necháme pod pokličkou pomalu bublat minimálně hodinu a půl, občas promícháme.
Poté přilijeme lžíci octa a dobře promícháme, podle chuti ještě dosolíme a dopepříme.
Zelí zalijeme třemi hrnky vývaru a přivedeme k varu. Do hrnce přihodíme 3/4 hrnku kulatozrnné rýže, zamícháme a necháme pomalu bublat na plotně. Během dvaceti minut by rýže měla absorbovat většinu tekutiny, pokud by se vám zdálo, že se začíná jídlo pálit, můžete trochu vývaru ještě přidat. Vařila jsem několikrát a vždy mi tři hrnky krásně stačily. Hrnec odstavíme z ohně a vmícháme do něj máslo a sýr. Promícháme a necháme pět minut pod pokličkou odpočinout. Chutě se nám krásně propojí. Znova ochutnáme a eventuálně dosolíme, či dopepříme.
Servírujeme posypané trochou sýra.
Chuť si po přečtení ingrediencí umím představit,takže určitě vyzkouším:-)
OdpovědětVymazatPro mě to bylo jedno z největších překvapení, tak dlouho zelí měkne a karamelizuje a pak nakonec ten sýr, no je to překvapivě dobré.
Vymazat