Semolinová halva je tradiční řeckou sladkou tečkou. Oceňuji na ní, že je rychle hotova a obzvlášťňuje ji chuť masticu - mízy, z divoké pistácie, která roste jen na ostrově Chios. Na ostrově ji každé jaro pečlivě sbírají a po celém Řecku můžete koupit v pekárnách různé chleby a sladkosti s masticem. Specialitou je masticová zmrzlina.
Mastic má plno pozitivních vlastností, mimo jiné působí antibakteriálně a prý dokáže léčit žaludeční vředy. Jídlu dodá pryskyřičnou chuť a takovou borovicovou vůni. Výborné. pokud byste někdo měl zájem, pošlete mi email a já vám zašlu malé balení poštou domu na ochutnání. K ochucení jednoho jídla vám stačí málo - mastic má velice výraznou chuť.
Recept jsme našla v kuchařce Eat greek for a week od Toniy Buxton, po několika pokusech jsem výrazně snížila objem cukru v receptu. Pokud budete chtít vyzkoušet echt řeckou verzi, dejte cukru stejně jako semoliny.
175g semoliny
100g cukru
1 litr vody
1/2 lžičky masticu
100g rozinek, případně různých ořechů na ozdobení
Mastic rozdrtíme s trochou semoliny (aby se nelepil). Semolinu svaříme s cukrem a vodou, za stálého míchání počkáme až začne semolina houstnout a přisypeme do ní mastic. Na mírném plameni mícháme několik minut, dokud nezhoustne do konzistence hustého pudinku.
Nalijeme do formy a ozdobíme rozinkami. Po vychladnutí krájíme na úhledné tvary dle vlastní libosti.
Kdyby jste měli zájem vyzkoušet a zrovna nemáte po ruce mastic, napište mi a já vám nějaký pošlu.
Žádné komentáře:
Okomentovat