Skordalia má tisíc podob a je typickou řeckou meze (mn.č. mezedes). Jsou to takové španělské tapas, minipředkrmy a chuťovky, které se servírují se sklenkou vína, nebo trochou ouza. Pod meze si představte spoustu malých talířku, na jednom trochu oliv, sýra, na druhém trochu salátu, či nakládané zeleniny, třetí s plněným rajčetem, či vinným listem. Meze může být teplé i studené, tradičně se servírují nejdříve studené meze a poté až teplé. Jediné jídlo, které nemůže být meze, je prý polévka.
Skordalia je dip, jehož základem je starý chléb, brambory, česnek, nebo třeba luštěniny, či ořechy. Co ostrov, či region, to jiný recept na skordalii. Ke skordalii servírujte nějaké dobré čerstvé pečivo, nakrájenou zeleninu. Fava je jedna z nejvíce používaných luštěnin - je to drobný půlený žlutý hrách. Uvařte si skordalie rovnou větší porci, je výborná. Trochu mi připomíná klasickou hrachovou kaši díky spojení chuti oregana a výrazné chuti česneku.
2 hrnky favy (půleného žlutého hrachu)
2 bobkové listy
4 stroužky česneku
1/2 hrnku olivového oleje
3 lžíce vinného octa
2 lžíce sušeného oregana
2 lžičky soli
čerstvě mletý pepř
k servírování:
olivový olej
kapary
nasekanou čerstvou petržel
Favu uvaříme na mírném ohni spolu s bobkovým listem. Hotová by měla být cca po 45 minutách. Mezitím si prolisujeme česnek. Uvařenou favu smícháme s na jemno utřeným česnekem, olivovým olejem, vinným octem, oreganem, solí a pepřem. Ochutnáme a dochutíme podle chuti, pokud je skordalia moc hutná, můžeme přidat olivový olej, nebo trochu vody, či bílého vína. Servírujeme posypané kapary, nasekanou čerstvou petrželí a hrubě mletým pepřem a přelité olivovým olejem.
Mňam mňam, už jsem ji dlouho neměla a díky vám mě na ní docela chytla chuť :)
OdpovědětVymazat