Čočka je moje nejoblíbenější luštěnina. Občas ji na chvíli vystrnadí cizrna, ale pak zase převezme prvenství čočka. Loupaná i neloupaná, drobná i velkozrnná, černá, hnědá, červená a zelená. Takových druhů a chutí. Tady v Řecku volím sice jen mezi malou a velkou, ale obě dvě jsou skvělé. Sice v Čechách seženu více druhů čočky, ale zde je na každém kroku tolik česrtvé zeleniny, na jakoukoliv. I teď v půlce ledna zde na jihu rostou na venkovních záhonech rajčata, papriky a saláty. A ta chuť! Vegetariánův ráj! Po třech měsících nás sice už pustila ta euforie, kdy jíme salát a s od stolu se ozývá: To rajče - to je! Už si ochutnal ten špenát? Ta okurka voní a ta cibule! Všechno tady voní a chutná, jako když si to vypěstujete doma na zahradě. Z euforie upadáme občas do deprese a říkáme si, a kde budeme kupovat zeleninu v Čechách? Vždyť nám žádná nebude chutnat.
Na salát si připravte:
250g drobnozrnné zelené čočky
1 bulvu fenyklu
1 menší cibuli
hrst oliv - oblíbila jsem si černé sušené, ale zvolte podle své chuti
olivový olej
vinný ocet
oregano
pepř
sůl
Čočku propláchneme a uvaříme na skus - cca 25 minut. Mezitím si najemno nakrájíme fenykl a cibuli. V malé misce prošleháme olivový olej s vinným octem - používám 3 lžíce oleje na lžíci vinného octa. Vše dobře promícháme a podle chuti dosolíme a dopepříme.
NEJVÍC miluju řeckou cibuli!
OdpovědětVymazatA víš, že jsem si na tebe vzpomněla u toho fenyklu? Dobře se mi stebou vařilo:o)
OdpovědětVymazat