Tzatziki - stálice řeckého stolu. Mám pocit, že trochu tzatziki se servíruje ke každému jídlu. Myslím, že každý Řek má někde v lednici nekonečnou mísu plnou tzatziki. Receptů na tzatziki je plný internet, jak ale dosáhnout té správné krémovosti a identické chuti?
Základem je řecký jogurt - tedy vykapaný bílý jogurt s deseti procentním obsahem tuku. Pokud řecký jogurt v obchodě neseženete - udělejte si vlastní a to tak, že nějaký dobrý plnotučný jogurt dáte do čisté utěrky, nebo plátna a zavěsíte nad hrnec a necháte několik hodin vykapat, dle mé zkušenosti je 3-5 hodin dostačujících. Pokud máte chuť experimentovat vyrobte si z jogurtu labneh - o jeho výrobě a užití jsem psala v minulém roce.
Další důležitou surovinou je okurka - vybírejte spíše menší a méně vodnaté kousky - domácí budou úplně nejlepší.
Na mísu tzatziky si připravte:
2-3 okurky
2 lžičky soli
6 stroužků česneku
2 lžičky citronové šťávy
dvě lžíce olivového oleje a několik dalších, kterými přelijete tzatziki při servírování
750 ml řeckého jogurtu
1/2 lžičky bílého pepře
svazek čerstvého kopru
několik snítek divokého fenyklu (nahradíte klasickou fenyklovou natí, nebo vynechte)
pita chléb
Polovinu okurek oloupeme a spolu s neoloupanými okurkami nastrouháme na jemném struhadle. Nastrouhané okurky vložíme do cedníku a zatížíme dezertním talířkem a necháme alespoň hodinu vykapat. Je třeba se zbavit veškeré vody. Mezitím si utřeme česnek se solí, nasekáme si kopr a fenykl. V míse poté smícháme okurky, jogurt, česnek se solí, citrónovou šťávu, olivový olej, kopr s fenyklem a nadrcený bílý pepř. Dobře promícháme a ochutnáme. Podle chuti dosolíme, či přidáme trochu pepře, nebo citrónové šťávy. Tzatziki necháme vychladit v lednici - alespoň dvě hodiny.
Před servírováním opečeme chléb pita na grilu, nebo nasucho na pánvi a nakrájíme na kousky. Tzatziki přelijeme olivovým olejem. Kombinace teplého pita chleba se studenými tzatziki je moje neoblíbenější. Je to jak s bonboniérou, ochutnám a pak jím, dokud nesním všechno.
Žádné komentáře:
Okomentovat