Pod pojmem bramborový salát si představuji klasický salát servírovaný na Vánoce. Brambory s majonézou a vařenou zeleninou nakrájenou na drobno. Nemůže v něm chybět hrášek, vařená mrkev a vajíčko. Tuhle řeckou verzi vyzkoušejte, až budete v létě grilovat.Přece jenom u nás teď už asi nekoupíte dobrá rajčata. Tady zatím krásná masitá rajčata prodávají stánkaři a drobní zemědělci na každém rohu.
Na velkou mísu salátu si připravte:
4 - 5 středních brambor
2 velká masitá rajčata
1 okurku
1 červenou cibuli
svazek čerstvé petržele
trochu čerstvého oregana a máty
půl hrnku olivového oleje
4 lžíce červeného vinného octa (vyzkoušejte třeba řeckou značku Kalamata Papadimitreu, která je k dostání i v Čechách)
sůl a čerstvě mletý pepř
Brambory oloupeme, nakrájíme na větší kousky a uvaříme je v osolené vodě do měkka. Pokud máme nové malé brambory, můžeme je klidně uvařit celé i se slupkou. Rajčata nakrájíme na větší kusy, okurku oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na měsíčky, Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenké nudličky. Bylinky nasekáme a olivový olej prošleháme s vinným octem. Horké brambory smícháme se zeleninou, bylinkami a zálivkou. Dosolíme a dopepříme dle chuti.
Pokud máte velký hlad - servírujte s kouskem ogrilované pity a nějakou dobrou ovčí fetou.
Žádné komentáře:
Okomentovat