Další jednoduchý zeleninový recept řeckého původu. Po celé zeleninové zahradě se zde i na začátku prosince vinou dlouhé šlahouny dýní s mnoha malými zelenými a zelenošedými dýněmi. Dokonce ještě teď stále kvetou a každý den si všimnu nějaké té nové malé dýně. Nikdo na farmě je moc nejí, takže jsem jediná, která je sbírá a připravuje pro celou naší rodinu. Ve spíži jsem objevila pytel fazolí typických pro Řecko - bílé máslové fazole, které tady asi taky čekají na nějakého vegetariána či vegana, který by sem hladový zabloudil.
Na 4 - 6 porcí
500g suchých bílých máslových fazolí
menší dýně - kolem 1,5 kg
3 větší cibule - nakrájené na kostičky
3 stroužky česneku - nasekaný na drobno
hrnek nasekaných rajčat
chilli papričku (méně či více dle vaší chuti) - nasekaná na drobno
4 listy šalvěje
svazek čerstvého tymiánu
2/3 hrnku olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
Fazole přes noc namočíme do studené vody. Ráno je slijeme, vodu vyměníme a uvaříme na skus. Pokud se při vaření objeví pěna, sebereme ji lžící. Trvá to cca 45 minut.
Troubu předehřejeme na 175 stupňů.
Dýni rozpůlíme a lžící vybereme semena. Oloupeme a nakrájíme na větší kostky.
Fazole dobře promícháme s dýní, cibulí, česnekem, rajčaty, chilli, olivovým olejem a nasekanými bylinkami, solí a česnekem. Vše dáme do pekáčku a zalijeme vodou, tak aby sahala asi do třetiny objemu zeleniny. Pečeme zakryté pokličkou, nebo alobalem asi 40 minut. Poté odkryjeme a necháme v troubě péci ještě čtvrt hodiny - dokud se na povrch nezezlátne.
Žádné komentáře:
Okomentovat