Sedíme všichni tři na zídce v závětří kamenného domu na útesu a jen lžičky cvakají, jak dopadají na dno porcelánových talířů. Polévka je snad druhý den o něco lepší než ten první. Nikdo z nás nemluví, jen jíme. Římský kmín a koriandr dodávají polévce kořeněný říz a citrón ji nadnáší. Čočka je uvařená na skus, tak se nebojte, že si po této polévce budete muset jít lehnout. Je nečekaně svěží a lehká.
Čočku používám místní větší zelenou, pokud neseženete, koukněte po francouzské zelené čočce.
Na hrnec polévky 5-6 porcí:
půl kila čočky
jedna větší cibule
dva stroužky česneku
tři citróny, ideálně chemicky neošetřené
dvě lžíce římského kmínu
dvě lžíce koriandru
dvě lžíce rostlinného oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
pořádnou lžíci řeckého jogurtu na každou porci
Čočku propláchneme a namočíme asi hodinu předem do studené vody (není nutné, zkrátí se díky tomu doba varu). Ve velkém hrnci na oleji orestujeme nadrobno nasekanou cibuli. Citronovou kůru nastrouháme,česnek nasekáme a římský kmín s koriandrem nadrtíme v hmoždíři, pokud nemáme mletý. K cibuli přidáme česnek, koření a citronovou kůru a necháme na oleji rozvonět. Přidáme čočku, zalijeme dostatečným množstvím vody, tak aby voda sahala dva centimetry nad čočku. Občas zkontrolujeme, zda není třeba dolít trochu vody. Vaříme na mírném ohni asi 30-40 minut, dokud čočka nezměkne. Sundáme z ohně a přidáme šťávu z tří citrónů, sůl a pepř podle chuti.
Na talíři ozdobíme lžící jogurtu. My si s oblibou k polévce dáváme pečené brambory a nebo čerstvý chléb.
Žádné komentáře:
Okomentovat