Tenhle recept je naprosto dokonalý! Večer šoupnete cizrnu do trouby a ráno vytáhnete do měkka uvařenou voňavou cizrnu. Další ze série řeckých receptů - Revithia sto fourno. Pomalu vařená cizrna je jedním z jídel vařených v období půstu, kdy večer všechny ženy z vesnice donesly hrnce plné cizrny do pekařství, kde je vložily do vyhřáté pece. Ráno po bohoslužbě si je zase vyzvedly a oběd měly hotový! Cizrna se tradičně pekla v keramických hrncích. Ale jídlo připravíte i v klasickém hrnci s poklicí (zkontrolujte si, zda je hrnec a poklice žáruvzdorná). Jedli jsme cizrnu pak jen tak spolu s vývarem, trochou olivového oleje a kouskem chleba. Ale klidně ji uvařte více a část i rozmixujte na hummus, nebo použijte do jiného jídla.
2,5 hrnku sušené cizrny
2/3 hrnku olivového oleje
2 velké cibule
lžička sušené dobromysli
2 bobkové listy
1,5 hrnku zeleninového vývaru
lžička soli
Cizrnu si ráno namočíme a večer ji slijeme a propláchneme. Troubu předehřejeme na 120 stupňů. V hrnci nejdříve jen na sporáku rozehřejeme olej a orestujeme na něm nahrubo nasekanou cibuli, po několika minutách přidáme bobkové listy, cizrnu, oregano a vývar. Přivedeme k varu, sundáme z plotny. Na hrnec uděláme víko z dvou vrstev alobalu a na něj posadíme pokličku. Díky této úpravě by neměla unikat z hrnce žádná pára. Vložíme do trouby a pečeme na 120 stupňů až do rána (cca 6-8 hodin). Ráno cizrnu už jen lehce dosolíme.
Žádné komentáře:
Okomentovat