Už několik týdnů jsme na Řecké farmě a ochutnala jsem zatím tak málo řeckého jídla. Theodor - majitel The Crazy farm, jí dost nevegetariánsky. Takže večer většinou hodí na pánev, nebo gril kus masa a k tomu si dá kousek zeleniny - většinou rajče, cibuli a okurku. To celé zají kouskem chleba. Přes den ho moc jíst nevidím a tak většinu doby vařím já. Takže máme polévky, saláty a klasická jídla. Stále kolem Theodora chodím a vyzvídám, co je typické jídlo pro Řecko, řekni mi, jak vaříte tohle, máte nějakou polévku? Něco málo se dozvídám, ale nic moc. Takže jsem si sehnala pořádnou knihu o řecké kuchyni a než se přesuneme na jinou farmu, kde třeba bude možnost se od někoho naučit řeckou domácí kuchyni, budu vařit podle kuchařky. Jako první jsme si vybrala tuhle čočkovou polévku, čočku doplňuje šalvěj a chilli.
Polévka je příjemně kořenněná a jako stvořená pro podzimní dny. Perfektně ji doplňuje balsamiko.
Nejběžnější čočka je zde drobnozrnná hnědá čočka, kterou jsme si před vařením asi na dvě hodinky namočila do studené vody. A velká poznámka k cibuli. Řecká cibule je velká, šťavnatá a sladká, i já, která syrovou cibuli normálně nemusí ji klidně můžu jíst jako jablko. Chutí mi připomíná velké bílé cibule, které se někdy prodávají jako sladké, nebo salátové.
Na šest porcí polévky si připravte:
2 velké cibule
3 stroužky česneku
půl kila hnědé čočky
velké rajče - nasekané na drobno
4 listy šalvěje
2 bobkového listy
2 snítky oregána
čerstvá chilli paprička - množství dle vaší chuti
6 kuliček celého pepře
1/2 hrnku olivového oleje
1/4 čtvrt hrnku červenného vinného octa
Jednu a půl cibule nahrubo nasekáme.Zbylou půlku cibule nakrájíme na měsíčky a necháme si na dozdobené polévky. Ve velkém hrnci rozpálíme lžičku oleje, přidáme cibuli , špetku soli a na mírném ohni opékáme do sklovata. Po pár minutách přidejte nasekaný česnek. Po další minutě přidejte koření, čočku a rajče. Dolijte vodou tak, aby voda sahala asi dva centimetry nad čočku. Vařte do mírném ohni do měkka. Bude to trvat asi 30 - 50 minut v závislosti na druhu čočky a době jejího máčení.
Z polévky vyndejte bobkový list, šalvěj, pepř i snítky oregána. Polévku dosolte a dochuťte vinným octem dle chuti.
Na talíři ozdobte bohatě olivovým olejem, balsamikem a zbylou cibulí.
S tou cibulí máš pravdu - nemá takovou štiplavou chuť, jako ta u nás. Jestli by se ti hodil recept na polévku, vyzkoušej tuto, fasoladu. Jednoduchá a její chuť nás posadila na zadek:http://toffo.blog.cz/1305/fasolada
OdpovědětVymazatVypadá skvěle, jdu ji vyzkoušet, suroviny seženu na každém rohu. Takovýhle polévky můžu kdykoliv.
OdpovědětVymazat