Miluji pórek, jak vařený jen tak s máslem, tak třeba v polévkách, nebo jen tak zasyrova rychle kvašený v pickles. Tahle pórková pomazánka mi nejvíce připomíná strukturou asi klasickou paštiku. Chutí překvapí a tak nějak člověka donutí zapřemýšlet, z čeho ta pomazánka vlastně je. Po prozrazení hlavní ingredience nastává aha-moment, když okamžitě člověk pórek pozná. Doporučuji vybrat spíše sušší víno, použila jsem vlašský ryzlink a bylo to skvělé.
Pórek je třeba dobře umýt a nakrájet na drobno a po té pomalu a dlouho dusit. Jen tak změkne a nezůstanou z něj v pomazánce vlákna. Recept na tuto pórkovou paštiku pochází z kuchařky Crossroads podle stejnojmenné vegan restaurace v Los Angeles.
Na menší misku pomazánky si připravte:
2 velké pórky - použijte jen bílé a světle zelené části
125g másla
1 dcl suchého vína
1 dcl vývaru vývaru
sůl a pepř
Pórek dobře omyjeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci přivedeme k varu pórek, víno, máslo a trochu vývaru. Ztlumíme na minimum a necháme asi 45 minut probublávat, dokud není pórek úplně měkký. Trochu osolíme a opepříme. Pórek přecedíme, vývar s vínem a máslem si odložíme stranou. Pórek rozmixujeme na jemnou pomazánku, pokud je třeba můžeme naředit pomazánkou trochou vývaru s vínem. Zbytek tekutiny si můžeme uschovat do ledničky a použít třeba do polévky. Pomazánka je skvělá se slanými sušenkami, nebo toustem.
Žádné komentáře:
Okomentovat