Po famózní letní polévce z grilované zeleniny jsem se rozhodla aplikovat stejný postup i na polévku typicky podzimní. Krém z pečené červené řepy je lehce nasládlý a po řepě krásně zemitý a ta jeho barva, odežene každý podzimní splín. Jeho chuť skvěle doplňují křupavé cizrnové vafle s římským kmínem. Nebojte se krém doplnit třeba lžící zakysané smetany, nebo kokosové šlehačky, krásně zjemní chuť pečené řepy.
Na polévku pro 4 osoby si připravte:
5-6 kousků středně velkých červených řep
2 cibule
5 stroužků česneku
rostlinný olej
tymián - několik snítek
pomeranč
hrst kešu
750ml zeleninového vývaru
umeocet - podle chuti, nebo jablečný ocet
pepř a sůl
na cizrnové vafle:
hrnek a půl cizrnové mouky
hrnek vody
dvě lžíce rostlinného oleje
lžíci římského kmínu
NTroubu předehřejeme na 200 stupňů. Nejprve si oloupeme červenou řepu a nakrájíme ji asi na dvoucentimetrové kostky, cibuli nakrájíme na osminky. Na plechu smícháme červenou řepu, cibuli, neoloupané stroužky česneku a větší část tymiánu s troškou oleje. Lehce osolíme. Pečeme asi 40 minut až hodinu, dokud zelenina není dobře opečená. Občas zamícháme. Česnek po třiceti minutách vylovíme, aby se nám nespálil.
Mezitím si v misce smícháme všechny suroviny na vafle a necháme odležet.
Pečenou zeleninu přendáme do hrnce, přidáme vyloupaný česnek, šťávu z pomeranče a kešu a zalijeme zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu a rozmixujeme na hladký krém, který dosolíme a dopepříme. Pokud se nám zdá polévka málo kyselá přidáme lžíci, či dvě umeocta.
Zapneme vaflovač a z těsta uděláme cca 5 vaflí.
Polévku na talíři ozdobíme snítkou tymiánu.
Mému synovi polévka moc chutnala. Prozíravě jsem ho před obědem zbavila svrchního oblečení, protože řepa dost barví. Při prvním ochutnání polévky odhodil lžíci a jedl rukama a říkal "mam mňam". To je jedna z největších pochval. Myslím, že za tuhle polévku vás doma také pochválí.
Vypadá moc dobře!
OdpovědětVymazatTa poslední fotka s tvým synkem je skvělá :-D
Nela z Beauty Charm
Děkuji, takhle u nás vypadá skoro každé jídlo.
VymazatNikol
To vypadá nádherně...stejně jako všechny recepty tady. Co nejdříve vyzkouším :-)
OdpovědětVymazat