Nadýchané obláčky plovoucí na jezeru jemné vanilkové omáčky. Klasický bretaňský dezert. Dezert na který uvaříte v jednom hrnci. Zároveň na něj nepotřebujete nic víc než vejce, mléko a cukr. Ano, není to zrovna dietní recept. Potěší ale každého s bezlepkovou dietou. Tento dezert si můžete klidně připravit den dopředu a pak už ho jen vyndat z lednice.
Na 6 porcí:
6 vajec, v co nejlepší kvalitě
litr plnotučného mléka
vanilkový lusk
100g cukru
2 lžíce kukuřičného škrobu
Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Mléko dáme vařit. Bílky vyšleháme do pevného sněhu a po částech do něj zašleháme 30 gramů cukru. Jakmile se mléko začne vařit, stáhneme plamen. Lžící z bílků vykrajujeme nočky, které klademe na vroucí mléko, po dvou minutách otočíme. Jakmile takto uvaříme všechny nočky, odstavíme mléko z plamene a v mícháme do něj dužinu z vanilkového lusku i cukr a necháme zchladnout. Žloutky rozšleháme s trochou mléka a kukuřičným škrobem. Vaječnou směs nalijeme do vlažného mléka. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Krém nalijeme do připravených misek a dáme vychladit stejně jako bílkové nočky.
Můžeme dozdobit ořechy, skořicí, čokoládou či karamelem. Ochutnala jsem i variantu, kdy se velký plech vyložil klasickými máslovými sušenkami (třeba klasické bebe), na ně se nalil krém a na ten se naskládaly jednotlivé nočky a celé se to štědře polilo karamelem. Bylo to dobré, ale již tyhle ostrovy ztratily dost ze své éterické krásy. Doporučuji tedy recept vyzkoušet bez dalších ozdob jen v nejjednodušší verzi.
Vypadá to moc dobře!
OdpovědětVymazatNela z Beauty Charm