Nerostou a nerostou. Loni jsme jich rvala z lesa košíky a košíky a teď nic. Houby nejsou. A tak jsem zase jednou šáhla po těch supermarketových. Výběr tedy není nic moc. Můžu si vybrat mezi hlívou, žampionem a velkým portobello. Vybrala jsem si hlívu, kterou naleznete nejenom na pultech obchodů, při troše štěstí na ni natrefíte i v českých lesích, kde roste na stromech jako dřevokazná houba.
Hlíva obsahuje velké množství tzv. betaglukanů, což jsou látky, které přirozeně zvyšují odolnost proti infekcím, posiluje imunitu organismu a zvyšuje tvorbu červených krvinek. O jejích příznivých účincích na zdraví naleznete na webu hotové báje. Možná i proto naleznete i v lékárně množství preparátu obsahující právě výtažek z hlívy.
Na webu apetitonline.cz jsem se inspirovala receptem na pečenou hlívu - vyzkoušela jsem a nemá to chybu!
Na čtyři porce si připravte:
500g hlívy
menší batát
2 mrkve
4 menší brambory
4 lžíce oleje
100g másla
2 větší cibule - nakrájená na silnější kolečka
neloupané stroužky ze dvou hlaviček česneků
čerstvé bylinky: tymián a dobromysl - pořádná hrst
pepř a sůl
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Do pekáče naskládáme hlívu, větší kousky můžete překrojit, cibuli, celé stroužky česneku a bylinky. Osolíme a opepříme. Trochu promícháme a poklademe kousky másla. Půlku másla si necháme na šťouchanou zeleninu. Pečeme 30 minut. Občas kontrolujeme a promícháme.
Batáty, mrkev i brambory očistíme a nakrájíme na zhruba stejně velké kousky. Vaříme v osolené vodě do měkka - asi 20 minut. Vodu slijeme a k zelenině přihodíme zbytek másla, dochutíme trochu soli a pepře. Rozšťoucháme.
Žádné komentáře:
Okomentovat