-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Facebook

středa 26. srpna 2015

Pečená hlíva na šťouchané zelenině



Nerostou a nerostou. Loni jsme jich rvala z lesa košíky a košíky a teď nic. Houby nejsou. A tak jsem zase jednou šáhla po těch supermarketových. Výběr tedy není nic moc. Můžu si vybrat mezi hlívou, žampionem a velkým portobello. Vybrala jsem si hlívu, kterou naleznete nejenom na pultech obchodů, při troše štěstí na ni natrefíte i v českých lesích, kde roste na stromech jako dřevokazná houba. 
Hlíva obsahuje velké množství tzv. betaglukanů, což jsou látky, které přirozeně zvyšují odolnost proti infekcím, posiluje imunitu organismu a zvyšuje tvorbu červených krvinek. O jejích příznivých účincích na zdraví naleznete na webu hotové báje. Možná i proto naleznete i v lékárně množství preparátu obsahující právě výtažek z hlívy.  
Na webu apetitonline.cz jsem se inspirovala receptem na pečenou hlívu - vyzkoušela jsem a nemá to chybu!

Na čtyři porce si připravte:
500g hlívy
menší batát
2 mrkve
4 menší brambory
4 lžíce oleje
100g másla
2 větší cibule - nakrájená na silnější kolečka
neloupané stroužky ze dvou hlaviček česneků
čerstvé bylinky: tymián a dobromysl - pořádná hrst
pepř a sůl

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Do pekáče naskládáme hlívu, větší kousky můžete překrojit, cibuli, celé stroužky česneku a bylinky. Osolíme a opepříme. Trochu promícháme a poklademe kousky másla. Půlku másla si necháme na šťouchanou zeleninu. Pečeme 30 minut. Občas kontrolujeme a promícháme.

Batáty, mrkev i brambory očistíme a nakrájíme na zhruba stejně velké kousky. Vaříme v osolené vodě do měkka - asi 20 minut. Vodu slijeme a k zelenině přihodíme zbytek másla, dochutíme trochu soli a pepře. Rozšťoucháme.





Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog