Pampelišky jsou ve své nejlepší kondici. Celá zahrada je plná žlutých květů a já čekám až se přemění v jemné bílé padáčky a pak teprve půjdou pod kosu. Ráda sleduji včely, jak se popelí ve žlutých květech a létají do úlů s plnými pilovými váčky. Spolu s rozkvetlými jabloněmi tvoří zahrada jeden hučící celek. Květy někdo sbírá na med, někdo na sirup. Dají se i jen tak obalit v těstíčku, či hrašce a osmažit na pánvi. Ale já mám spíše spadeno na jejich listy. Mladé listy pampelišek jsou krásně nahořklé a pikantní. Do jarního salátu ideální. Svojí chutí mi připomínají čekanku. Není jarního salátu bez této pochoutky. Kdysi jsem někde na webu u Davida Lebovitze viděla recept na pampeliškové pesto, zaujalo mě a nyní jsem ho konečně vyzkoušela.
Na pesto si připravte:
2 velké hrsti pampeliškových listů
2 stroužky česneku
půl hrnku vlašských ořechů
půl hrnku olivového oleje
50g parmazánu, nebo pecorina
sůl
pepř
Příprava se nijak neliší od jakéhokoliv jiného pesta. Pampelišky, česnek, ořechy rozmixujeme s trochou olivového oleje v kuchyňském robotu. Nebo utřeme ve velkém hmoždíři. Osolíme, opepříme dle chuti, podle potřeby doplníme olivovým olejem. Pesto mám nejraději s těstovinami.
Žádné komentáře:
Okomentovat