Začalo to nevinně. Začala mne honit mlsná. Mlsná si vymyslela hrušky a nějaké to koření, mascarpone, skořici a pak taky na něco sladkého, nadýchaného. A aby to mohl i pan T., musela jsme vymyslet bezlepkovou verzi. Tak jsem zvolila klasický piškot z pohankové mouky a vyšlo to báječně.
Na pohankový piškot budete potřebovat:
3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
75g cukru krupice
90g hladké pohankové mouky
2 lžíce kukuřičného škrobu
na mascarpone krém (stejný jako používám do tiramisu):
balení mascarpone (250g)
3 vejce
40g cukru
na čajové hrušky:
4 hrušky
kardamon
hřebíček
skořice
4 sáčky čaje
Začneme hruškami - oloupeme je a nakrájíme na větší kusy. V hrnci přivedeme k varu hrnek vody, přihodíme čaj, koření a hrušky. Čajové sáčky po 3 minutách vyjmeme. Povaříme 15 minut. Odstavíme z ohně a necháme zchladnout.
Mezitím si připravíme piškot. Předehřejeme si troubu na 175 stupňů. Bílky vyšleháme s cukrem do pevného sněhu. Žloutky prošleháme vidličkou a opatrně vmícháme do bílků. Na sníh prosejeme směs pohankové mouky a škrobu. Snažíme se s těstem pracovat tak, aby nám zůstalo, co nejvíce nadýchané. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Vrstva těsta je vysoká asi dva centimetry. Pečeme dozlatova cca 15 minut.
Na krém si oddělíme bílky a žloutky ze tří vajec. Žloutky vyšleháme s polovinou cukru. Zbílků vyšleháme sníh, do kterého poté postupně zašleháme zbytek cukru. Jemně a opatrně smícháme vše dohromady.
Piškot nařežeme na kousky a vyložíme jím připravené sklenice či misky. Na něj položíme pár kousků hrušek, můžeme přilít i lžíci nálevu z hrušek (bez koření). Na hrušky naneseme trochu krému a poprášíme skořicí. Necháme vychladit.
Žádné komentáře:
Okomentovat