Poslední zimní recept na polévku. Dnes je poslední březnový den roku 2015. Venku padá směs deště a sněhu, k tomu fouká odporně studený vítr. To ještě není počasí na salát. Je čas na zimní minestronku. Na polévku, na kterou existuje asi milion zaručeně originálních receptů. Tahle zimní verze v sobě obsahuje zelí.
Na cca 6 porcí:
2 cibule
2 mrkve
2 řapíky celeru
1 červená řepa
2 lžíce oleje
5 stroužků česneku
plechovka rajčat
1 menší hlávku zelí - dávám bílé, červené dá polévce skvělou barvu
hrnek vařené cizrny, máslových fazolí, nebo jiné luštěniny
hrnek sušených těstovin
100g parmezánu - ideálně kousek s kůrou
2 bobkové listy
několik větviček tymiánu
čerstvě mletý pepř
sůl
Cibuli, mrkev, celer a řepu očistíme a nadrobno nakrájíme. Česnek nasekáme na drobno. Ze zelí odstraníme košťál a také nakrájíme na jemné nudličky. Na oleji ve velkém hrnci orestujeme cibuli, mrkev, celer, řepu a půlku česneku. Během deseti minut nám zelenina změkne a rozvoní se po celé kuchyni. Přidáme rajčata a zelí. Polévku trochu přisolíme a přidáme zbytek česneku, bobkový list, kůru z parmezánu (pokud máme) a tymián. Pokud si bobkový list svážeme spolu s tymiánem a kůrkou z parmezánu, bude se nám lépe z polévky lovit před jejím podáváním. Zalijeme vodou, tak aby voda sahala asi 2 cm nad zeleninu. Pod pokličkou na mírném ohni vaříme asi 45 minut.
Přidáme luštěninu a těstoviny. Vaříme cca deset minut, aby těstoviny byly uvařeny al dente - na skus.
Vyndáme z polévky tymián, bobkový list a kůru z parmezánu. Ochutnáme. Dosolíme a dopepříme dle chuti.
Na talíři štědře posypeme nastrouhaným parmezánem.
Dobrý večer autorko blogu Ze zahrady do kuchyně,
OdpovědětVymazatje nám jasné, že dostáváte spousty nabídek, ale podařila se nám dohodnout s partnerem velmi zajímavá soutěž, kde 5 vítězných food bloggerů obdrží částku 10 000 Kč a ten nejlepší navíc dostane APEROL na celé léto!
Pravidla soutěže
Zúčastnit se může opravdu každý se svým food blogem. Jedinou podmínkou účasti je psaní food blogu v českém jazyce.
1. Vytvořte a publikujte příspěvek na svém blogu na téma „Aperitivo Moment“. Jeho typickou součástí je finger food a sklenka aperitivu. Nejtypičtějším je Aperol Spritz. Součástí příspěvku musí být fotografie vytvořeného finger food a drink na bázi Aperol, Campari, Crodino nebo Cinzano.
2. Pošlete internetový odkaz na svůj příspěvek na e-mail foodblogroku@gmail.com.
Uzávěrka soutěže je 26. dubna 2015.
Následně odborná porota APEROL SPRITZ FOOD BLOG ROKU vybere 5 food bloggerů s nejlepšími příspěvky. Hodnotit se bude hlavně nápaditost, ale i celková vizuální podoba. Příspěvek nemusí obsahovat jednotlivé kroky přípravy.
Vyhlášení vítězů proběhne na večírku – slavnostním vyhlášení vítězů APEROL SPRITZ FOOD BLOG ROKU 2014.
Co je „Aperitivo Moment“
Neformální setkání přátel v baru v podvečerních hodinách. Často předchází společné večeři, ale není to podmínkou. Lidé popíjejí drink a pojídají finger food. Tradiční záležitost je to zejména v Itálii či Francii.
Ilustrační fotografii pro představu naleznete zde: http://foodblogroku.cz/soutez/
Pokud budete potřebovat další informace k soutěži, neváhejte mne kontaktovat.
Věříme, že Vás soutěž zaujme a že se rádi zúčastníte.
Hezký večer
Lukáš Beránek
APEROL SPRITZ FOOD BLOG ROKU
e-mail: foodblogroku@gmail.com
www.foodblogroku.cz
www.facebook.com/foodblogroku
#foodblogroku