Kuba. Tradiční štedrovečerní jídlo. Staročeská kuchyně. Úplně vidím selku v kroji, jak nabere z plátěného pytlíku hrstku krup, z dalšího nějaké ty houby a kuchyní s kachlovými kamny voní cibule a houby. Klasický kuba se dělá tradičně ze stročků, což jsou takové tmavé houby nejvíce asi podobné liškám, dále se ochucuje kmínem, česnekem a majoránkou a peče se v sádlem vymaštěném pekáči. Já na kubu jdu trochu jinak, až by se dalo říci, že to ani kuba není. Ale určitě ho můžete vyzkoušet jako rychlý oběd či večeři.
2 hrnky pohanky
2 cibule
hrnek hub - mražených, čerstvých nebo větších hrst sušených
3 stroužky česneku
2 lžíce oleje
špetka kmínu
lžíce sušené majoránky, zkuste použít čerstvou přidá jídlu nový rozměr
sůl a pepř
. Pohanku propláchneme studenou vodou. V hrnci zalijeme 3 hrnky vroucí vody (poměr 1 díl pohanky na 1,5 dílu vody), přiklopíme pokličkou a dáme na 20 minut do tepla odpočinout.
Pokud máme sušené houby, přelijeme je horkou vodou a necháme chvíli odstát.
Cibuli nakrájíme nadrobno. Na pánvi nejdříve opékáme cibulku, poté přidáme pokrájené houby, kmín, česnek a pohanku. Dokořeníme majoránkou, pepřem a solí dle chuti. Toť vše.
Žádné komentáře:
Okomentovat