Fenykl můžete milovat nebo nenávidět. Nic mezitím neexistuje. Aromatický fenykl se pěstuje v teplejším pásmu, divoce roste po celém středomoří. Nikdy nezapomenu na tu zklamání, když jsem si myslela, že jsem ve Španělsku našla dvoumetrový kopr. Kopr to nebyl, byl to právě fenykl.
Fenykl se používá do čajových směsí pro malá dítka i pro kojící matky. Fenyklový čaj totiž snižuje nadýmání u miminek a také podporuje laktaci, fenyklový čaj také usnadňuje odkašlávání.
Fenykl se používá syrový do salátu, zapéká se s brambory, či rajčaty. Já ho mám ráda jako jemný, aromatický krém. Nezapomeňte si k polévce udělat křupavé krutony, které chuť celé polévky podtrhnou. Základem této polévky je zeleninový vývar, který ale kostkou nenahradíte. Tenhle vývar už totiž v sobě nese základní chuť celé polévky. Postupujeme stejně jako u zeleninového vývaru, navíc přidáme tři lžíce fenyklových semínek a odřezky z fenyklu.
Jak správně očistit fenykl? Nejprve se odlomí dva svrchní listy, poté odříznout horní zelené stonky a nať (ano, to vše dejte do vývaru).
Na litr a půl polévky si připravte:
2 bulvy fenyklu
1 pórek
2 menší brambory
1 řapík celeru
lžíci másla
několik snítek čerstvého tymiánu
litr zeleninového vývaru
Na vývar si ještě připravte:
zeleninu (cibuli, mrkev, 2 řapíky celeru, petržel a další odřezky zeleniny)
koření (bobkový list, 3 kuličky nového koření, snítku tymiánu)
Na krutony:
pečivo - ideálně pár dní staré
olej
Tato polévka se vaří na dvakrát. Nejdříve si připravíte vývar z odřezků fenyklu, zelené části pórku, trochy další zeleniny vývar. Zeleninu orestujeme na troše oleje, poté přidáme bobkový list, nové koření a zalijeme cca 6 hrnky studené vody. Vývar vaříte asi 30 minut, na posledních 10 minut přihodíme i semínka fenyklu a tymián. Vše o přípravě vývaru naleznete v tomto odkazu.
Pórek, fenykl, celer i brambory si očistíme a nakrájíme na drobno. Na másle chvilku orestujeme připravenou zeleninu. Zalijeme připraveným vývarem. Necháme dvacet minut probublávat na sporáku.
A mezitím si připravíme krutony. Troubu zapněte na maximum. Bagetu nakrájíme na kostičky. Zakápneme olejem. Skvělé krutony budete mít, pokud použijete rozprašovač na olej. Jemná vrstva oleje pokryje stejnoměrně všechny krutonky. Peču je cca 10 minut a několikrát je během pečení promícháme.
Polévku rozmixujeme do hladka, podáváme s krutonky.
Tak zítra fenyklový krém. Fajn. A díky ;) Tři slepice a Adéla http://www.trislepice.hys.cz
OdpovědětVymazat