Klasické "mezze" jídlo. Malé kousky labnehu naložené v oleji spolu s čerstvými bylinkami. Není nic jednoduššího. Dobré je na to myslet, při přípravě labnehu a nechat ho část vykapat o chvíli déle alespoň 48 hodin. Nebojte, zkoušela jsem to několikrát a ani jednou se během vykapávání nezkazil.
Nebojte se ani experimentovat s jednotlivými čerstvými bylinami. Klasici zvolí jako já tymián (ono taky na zahradě teď nic jiného nenajdu), odvážlivci mohou vyzkoušet mátu, či šantu.
Na menší sklenici budete potřebovat:
labneh ze 2 velkých jogurtů 48 hodin vykapaný
100ml až 200ml oleje - olivového, nebo dle vlastní chuti třeba slunečnicového oleje
3 stroužky česneku nakrájené na jemné plátky
čerstvé bylinky dle vlastní chuti
pepř
Labneh musíte vyrobit s předstihem - jak na to naleznete zde.
Na dno sklenice dáme několik plátků česneku, trochu tymiánu a zalijeme trochou oleje. Z labnehu tvarujeme malé kuličky o velikosti vlašského ořechu, které postupně vkládáme do sklenice. Průběžně přihazujeme plátky česneku, či snítku tymiánu či jiné bylinky, občas popepříme. Naplněnou sklenici dolijeme olejem tak, aby všechny kuličky byly pod hladinou. Uložíme do ledničky na týden, aby se chutě krásně prolnuly a servírujeme s čerstvým pečivem.
Žádné komentáře:
Okomentovat