Cesta k tomuto chlebu se táhla pár měsíců. Díky nedostatku času a špatného řízení vlastních zásob jsem začala zjednodušovat recept na chléb, který se původně skládal z pohankové mouky, másla, vajec, lněného semínka a kypřícího prášku.
To jsou suroviny, které zbudou, pokud nesmíte lepek, droždí, klasickou bezlepkovou mouku, či jiné bezlepkové směsi. Tento chléb je taková slepá vývojová větev. Mám pocit, že už dál zrychlovat a zjednodušovat jeho výrobu nelze, už se jen jde vrátit zpět a začít k němu přidávat jednotlivé suroviny.
Na chléb si připravte:
500g hladké pohankové mouky (občas přidám lžíci či dvě celozrnné)
100g lněného semínka
500g vody
1 lžíce soli
1 lžíce kmínu
1 balení vinného kamene
olej na vymazání formy
Lněné semínko namočíme přes noc do vody.
Ráno zapneme troubu na maximum. Formu s vyššími okraji - používám klasickou zapékací skleněnou mísu o průměru cca 25 cm, vymažeme olejem. Ponorným mixérem dobře rozmixujeme lněné semínko, sůl a kmín. Mouku promícháme s vinným kamenem a dobře smícháme s rozmixovaným lněným semínkem. Těsto vyklopíme do vymazané formy, uhladíme jeho povrch a pečeme 45 minut.
Všechny recepty z tohoto blogu naleznete v sekci seznam receptů.
500g vody? :-O nemá tam být 500 ml? :-O
OdpovědětVymazat500g vody? :-O nemá tam být 500 ml? :-O
OdpovědětVymazatOno je to celkem jedno 500ml = 500g vody. Často používám pro odměřování vody váhu. Děkuji za připomínku.
VymazatTakyto receptik som dlho hladala z pohankovej muky,a nasla som super v pondelok upeciem,nemam doma tolko muky,musim dokupit.
OdpovědětVymazat