-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Facebook

středa 28. ledna 2015

Dýňové curry s mandlemi



Naprosto skvělé zimní jídlo. Zahřeje, provoní celý dům a pohladí na duši. Co k tomu dodat víc? Snad jen, že jsem se kombinací dýně - kokos - mandle inspirovala v kuchařce skvělé Lee Holmes.

Na 5 porcí potřebujete:
půlku velké dýně, nebo jednu malou - nakrájenou na cca 2cm kostky
5 malých cibulí nahrubo nakrájených
3 stroužky česneku nasekané nahrubo
3 polévkové lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
2 lžičky římského kmínu
2 lžičky mletého koriandru
2 lžičky kurkumy
1/4 lžičky skořice
1 lžička curry koření - používám jemnou madras směs
2 lžičky kurkumy
500ml kokosového mléka
100ml vody nebo zeleninového vývaru
150g mandlí
500g celozrnné rýže
2 lžíce rostlinného oleje - ideálně kokosového
sůl a pepř 

Pokud stejně jako já použijete celozrnnou rýži, tak začněte jako první vařit rýži. Dobře ji propláchněte a dejte vařit v osolené vodě. Celozrnná rýže se vaří oproti klasické bílé rýži docela dlouho - skoro hodinu. Informace o přibližné době varu najdete na obalu. Pokud použijete jasmínovou či basmati rýži, uvařte ji, až když vám bude poklidně v hrnci bublat dýně v kokosovém mléce. Za těch patnáct minut to krásně stihnete.
Dále si připravíme jednotlivé suroviny na vaření. Oloupeme a nakrájíme nahrubo cibuli, nasekáme česnek, oloupeme a nastrouháme zázvor. Do misky smícháme koření. 
Nakrájíme dýni - použila jsem hokkaido, tu nemusíte loupat. Do velkého hrnce dáme dvě lžíce oleje. Nejdříve na mírném plamenu restujeme cibuli s česnekem a zázvorem. Jakmile zesklovatí, přihodíme k ní koření a za stálého míchání opékáme dokud se nám koření nerozvoní - trvá to asi dvě minuty. Do hrnce přidáme dýni a chvíli ji ještě restujeme, poté zalijeme kokosovým mlékem, přidáme 100 ml vody, nebo zeleninového vývaru a přisypeme mandle, lehce osolíme a opepříme. Vaříme do změknutí dýně - cca 15 minut. Ochutnáme a případně ještě dosolíme a dopepříme. Podáváme s rýží.

Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog