Někde v dávných vzpomínkách na nejhorší jídlo ve školce i školní jídelně, se mi v hlavě promítají kostičky zavařené červené řepy s nálevem. Jak jsem je nenáviděla! Jako mávnutím kouzelné hůlky o čtvrt století později se řepy nemohu nabažit. Je pravda, že zavařovanou zas tolik nevyhledávám, ale ráda si dám řepu, jak syrovou, tak třeba vařenou nebo pečenou. Inspirací pro tento recept mi byla kokosová polévka z červené řepy z Alnatura kuchařky. Toto je taková sytější variace s quinoou, spíš než polévka je to takový "one pot style", tedy jídlo z jednoho hrnce.
Na 6 porcí budete potřebovat:
3 lžíce oleje
2 cibule nakrájené nadrobno
2 kg červené řepy - oloupané, nakrájené na kostičky
4 mrkve nakrájené na kolečka
150g quinoy
asi 5 cm kus zázvoru - oloupaný a nastrouhaný
0,8 litru kokosového mléka
šťávu z jednoho pomeranče a kůru z půlky pomeranče, pokud nebyl chemicky ošetřen
svítek skořice
pepř a sůl
Připravíme si velký hrnec a v něm na oleji restujeme několik minut cibuli, poté přidáme mrkev a opět restujeme za průběžného míchání. Jako poslední přidáme červenou řepu. Zeleninu osolíme a ještě dvě minuty orestujeme. Zeleninu zalijeme kokosovým mlékem, pomerančovou šťávou, a trochou vody, tak aby voda dosáhla na všechny kousky zeleniny. Do hrnce přihodíme zázvor i skořici. Quinou spaříme horkou vodou a přidáme do hrnce. Přivedeme k varu a necháme na mírném plameni pobublávat asi 20 - 25 minut, dokud není zelenina i quinoa hotova. Dosolíme a opepříme dle chuti. Necháme ještě deset minut odpočinout - chutě se nám krásně propojí.
Žádné komentáře:
Okomentovat