Lilek je skvělý, ale nesmíte jeho přípravu odbýt, pak totiž chutná přesně jako kus houby - houby na mytí nádobí, abych byla přesná. Jak tomu předejít? Dobře se věnovat jeho přípravě. Často se doporučuje lilek nakrájet, dobře osolit a nechat vypotit a pak teprve zpracovávat dál. Druhou variantou je celý lilek ogrilovat a pak použít jen vnitřní dužinu, která díky grilu získá jemnou kouřovou příchuť. Tento způsob využívá i tento recept, který jsem našla v kuchařce Plenty od Yotama Ottolenghiho. Upravila jsem ho do bezlepkové podoby, díky nahrazení klasické strouhanky strouhankou kukuřičnou. Pokud nedržíte bezlepkovou dietu, nebojte se kukuřičnou mouku a strouhanku nahradit strouhankou klasickou (použijte 1 a 3/4 hrnku strouhanky).
Na přípravu si vyhraďte více času, ne že by byl náročný na přípravu, ale potřebuje čas.
Porce zhruba pro šest osob:
4 lilky
2 velké brambory - oloupané, uvařené a rozmačkané
1 vejce
150g fety
3 lžíce parmazánu
1/2 lžičky soli
čerstvě mletý pepř
5 lžic kukuřičné mouky
1 a 1/2 hrnku kukuřičné strouhanky
rostlinný olej
Lilky na několika místech propíchneme vidličkou (tedy pokud nehledáme záminku proč vymalovat kuchyň) a grilujeme, dokud lilek nezměkne a není ze včech stran ogrilovaný dočerna. Na grilu a pod grilem v troubě to trvá kolem 20 minut, na pánvi vám to bude trvat o něco déle. Lilek nezapomeňte průběžně otáčet, jakmile změkne, nechte ho vychladnout. Poté ho rozřízněte podélně a lžící vydlabejte do misky veškerou dužinu. Dejte si pozor ať k ní nepřidáte ani kousek slupky - je hořká. Dužinu nechte v cedníku vykapat - trvá to asi půl hodinky.
V míse smíchejte lilek, vejce, brambory, nadrobno nakrájenou fetu, sůl a pepř. Směs promíchejte vidličkou, tak aby v ní stále byly rozpoznatelné jednotlivé suroviny, není cílem mít hladkou kaši. Přidejte kukuřičnou mouku a asi půlku strouhanky, tak aby vzniklo těsto, které je sice ještě trochu lepkavé, ale už dobře drží pohromadě. Dejte vychladit asi na hodinu do ledničky.
V menším hrnci rozehřejte větší množství rostlinného oleje. Pomocí dvou lžic vykrajujte ze směsi nočky, které ještě obalíte v kukuřičné strouhance. Smažte postupně v rozpáleném oleji dozlatova.
Žádné komentáře:
Okomentovat