Dneska poprvé po tak dlouhých suchých dnech konečně zapršelo a je trochu chladněji. Doufám, že ještě pár dní zaprší a lehce se oteplí, protože pak už konečně to přijde. Přijde co? No přece sezóna hub, budou bedly s kmínem na másle, pečení masáci, lišky na smetaně, budu nadávat u nekonečného smažení mini houbových řízečků, udělam houbovou paštiku, dám houby prostě do všeho. Ale protože ještě ta pravá houbová sezóna ještě nezačala, udělala jsem skvělý bezlepkový koláč. Je kombinací klasického základu z raw dortů (podobný recept naleznete třeba zde) a skvělého krémového mascarpone s tvarohem. Na koláč jsem použila klasickou formu - 28 cm v průměru, koláč byl tedy poměrně nízký. Pokud chcete vyšší, použijte menší formu.
Jediná malá nevýhoda tohoto koláče je ta, že musíte začít den předem - namočením mandlí.
Na koláč si připravte:
200g mandlí - den předem namočených
200g sušených meruněk - opraných
250g (1 vanička) tvarohu
250g (1 balení) masccarpone
1 lžíce moučkového cukru - jste-li na sladké, oslaďte si klidně i více)
1 lžička kakaa - na posypání
Den předem namočené mandle slijte, smíchejte s opranými meruňkami a rozsekejte na jemno v kuchyňském robotu. Rozevírací formu na dort vyložte papírem na pečení a celé dno pokryjte mandlovo-meruňkovou směsí, pečlivě ji upěchujte.
Tvaroh smíchejte s mascarpone a doslaďte dle své chuti. Krém naneste na korpus a dejte vychladit do lednice, před podáváním popraště malou vrstvou kakaa, nebo poklaďte ovocem dle své chuti a sezóny.
Jaký je váš oblíbený nepečený letní koláč?
Žádné komentáře:
Okomentovat