Tak už je to tady, stejně jako u rebarbory, tak i u jahod sezóna končí. A co s tou poslední miskou jahod? Jak si je užít? Jak to zařídit, aby tato derniéra jahod byla dostatečně důstojná? Smoothies a ranních kaší už bylo dost, mým favoritem pro tohle léto je kombinace jahod, šlehačky a halvy. Halva, někdy psáno chalva, viděla jsem už i halava, nebo halawi je tradiční sladká pochoutka, kterou naleznete od Balkánu po Indii. V Čechách narazíte zejména na tu z Turecka, Izraele nebo Bulharska. Halva může být buďto sezamová, nebo semolinová. Často je dochucena ořechy, sušeným ovocem, kakaem... Halvu nakoupíte v obchodech se zdravou výživou, v čajovnách, nebo v dobře zásobených supermarketech.
Pro tento recept použijte klasickou sezamovou halvu. Já zvolila tu moji nejoblíběnější - vanilkovou.
Na jednu porci si připravte:
misku jahod - očištěných, nakrájených na kousky
3 lžíce čerstvě ušlehané šlehačky (nebo zakysané smetany, či jogurtu)
50 g halvy (cca půl tyčinky) - nadrcené na kousky
A pak už jen dle vaší libosti misku sestavte, mně nejvíc chutná si jednotlivé ingredience nemíchat a jen tak si kousky jahod máčet do šlehačky a pak do halvy.
Tak a teď už se zase můžu začít těšit na sezónu jahod!
Žádné komentáře:
Okomentovat