Červnová výzva odvážných pekařů byla od Shelley z blogu C Mom Cook na téma skořicové rolky. Skořicové rolky (neboli skořicoví šneci) jsou rolky z kynutého těsta naplněné cukrem se skořicí. I u nás patří ke standardním nabídkám v pekařstvích, v některých pro ně používají výraz švýcarky. Nejsem si jista, kde se toto pojmenování vzalo, vždycky jsem měla za to, že je to spíš pečivo typicky švédské. Dokonce ve Švédsku slaví 4. října národní den Kanebullar (švédsky skořicový šnek). A protože není říjen a protože mám asi milion třešní rozhodla jsem se upéci tyto šneky v letní variantě - a to s třešněmi. A když už s třešněmi, tak rovnou i s bílou čokoládou.
Reccept na těsto jsem převzala kompletně z výzvy a musím říci, že mi moc chutná.
Na šest opravdu velkých šneků, nebo dvanáct menších šneků si připravte:
na těsto (recept dle mistra pekaře - Peter Reinhart):
90g cukru
lžičku soli
80g másla
1 vejce
lžička nastrouhané citronové kůry
450g hladké mouky
půlku droždí
270ml vlažného mléka
na náplň:
miska třešní - vypeckujeme a nakrájíme na kousky
150g bílé čokolády- nalámané na kousky
2 lžíce hnědého cukru
na polevu:
2 lžíce citronové šťávy
3 lžíce moučkového cukru
V misce smícháme droždí, vlažného mléko a lžíci cukru, tento kvásek necháme vzejít na teplém místě - v tomhle počasí asi kdekoliv - kromě ledničky:o). Ve velké míse smícháme sůl, citronovou kůru, mouku a zbytek cukru. K sypké směsi přidáme vejce a kvásek. Dobře prohněteme a to buď ručně - to je moje varianta, nebo pomocí kuchyňského robotu. Trvá to asi 10 minut, mělo by nám vzniknout nelepivé, sametové těsto, které pomažeme olejem. Dělám to tak, že do mísy naliji lžíci rostliného oleje a připravenou kouli těsta v něm vyválím. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 2 hodiny v teple nakynout. Těsto asi dvojnásobně zvětší svůj objem. Mezitím si vypeckujeme třesně. Skvěle to jde třeba kovovou zdobičkou na krém. Čokoládu si nalámeme na menší kousky.
Vykynuté těsto rozválíme na tloušťku cca 1,5 cm, těsto vytvořilo obdélník cca 30 x 40 cm, který poklademe třešněmi, bílou čokoládou a zlehka pocukrujeme. Pevně těsto zavineme a nařežeme na jednotlivé šneky, které vyskládáme do připraveného pekáčku cca 1 cm od sebe. Necháme je ještě asi hodinu a půl nakynout - svůj objem by měly rolky zdvojnásobit. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 - 40 minut.
Po vyndání necháme asi 10 minut zchladnout.
Na polevu si smícháme 2 lžíce citronové šťávy a 3 lžíce moučkového cukru. Poku je poleva příliš řídká přidáme ještě lžíci cukru. Polevou rolky ozdobíme.
Pokud nechcete takové halabala rolky jako jsem měla já, více je utáhněte při rolování těsta, a do pekáčku je naskládejte více na těsno. Nebo je můžete taktéž zkusit po jedné upéci třeba ve formě na muffiny.
Skvělý recept. Ráda vyzkouším, vždy jsem se kynutého těsta bála, kvásek mě několikrát "vypekl", ale nevzdám se a zkusím znovu. Třešně a bílá čokoláda je krásná kombinace.
OdpovědětVymazatMám tu zkušenost, že když se použijí sušené kvasnice, které se rovnou dají do těsta (na 2,5 g čerstvého droždí - 1g sušeného), těsto se zadělá teplým, ne vroucím mlékem a pak se dá na teplé místo. Je to možná o něco více jistější, než z klasických kvasnic. Teď jsou třešně úplně super!
VymazatThese look absolutely delicious! What a great job on this challenge. I have a pail of sour cherries in my freezer and was thinking how to use them in sweet rolls....now i need to try. Yours look beautiful:)
OdpovědětVymazatThank you, this is recipe with cherries and white chocolate, but to combine sour cherries with white chocolate, thats a great idea! I have to try it next time.
Vymazat