Nevím, zda je to tím tropickým vedrem, ale už jsem zase začala listovat mojí oblíbenou kuchařkou Provence od Gui Gedda a Marie-Pierre Moine. V obchodě jsem ji neodolala kvůli nádherným fotkám a na prvním pohled jednoduchým receptům. Po prvním domácím prolistováním jsem si říkala, že to je vlastně jen o rajčatech, paprikách a další zelenině a vlastně že nevím, zda ty čtyřistovky za knihu sic s nádhernými fotkami, ale recepty typu smícháme nakrájená rajčata s nakrájenou cibulí a máme rajčatový salád s cibulí za to stály. Ale pak jsem objevila u každého receptu takové malé kouzlo, jednou rajčata nejdříve nechat vypotit, poté trochu jiný poměr surovin, než jsme tady ve Střední Evropě zvyklí... V tom je tato kuchařka nádherná. Jen je třeba ji vytahovat pouze ve vrcholné sezóně zeleniny, jinak výsledek nebude stát za nic. Prostě zralé rajče ničím člověk nenahradí. A pokud je zralé rajče základním stavebním kamenem celého receptu, tak bez něj to prostě nejde.
Pro dnešní oběd jsem si vybrala recept z této kuchařky na omeletu s jarní cibulkou, skvěle zasytila, ale nezpůsobila mi odpolední "gastrokoma".
Na dvě větší porce si připravte:
6 vajec
5 jarních cibulek
dvě lžíce oleje
sůl a jemně mletý pepř
20 g másla
Cibulku dobře omyjte a nakrájejte na malé kousky, které za stálého míchání orestujte na lžíci oleje do změknutí - cca 2 minuty. Jarní cibulku necháme okapat na cedníku. Vejce osolíme, opepříme a promícháme s jarní cibulkou - a teď přichází to kouzlo (kouzlo č.1), celou směs necháme půl hodiny odležet. Díky tomuto kroku vejce získají lehkou cibulkovou příchuť. Na menší pánvi v (cca 20-25 cm v průměru) rozehřejeme lžíci oleje a směs vajec a cibulky vylejeme na pánev, tak aby byla cibulka rovnoměrně rozložená. Jakmile vejce ztuhnou, lehce pomažeme povrch omelety máslem (kouzlo č.2), nakrájíme na klínky a ihned podáváme. Můžeme doplnit pečivem, či salátem.
Žádné komentáře:
Okomentovat