Kosmatice...co si pod tím představíte? Mně to prostě asociuje osobu s kosou, ne uplně klasickýho smrťe, ale takovou erbenovskou klekánici s jednou extra kosou. Kosmatice je staročeský výraz pro lívance z květů bezu. Z dětství si pamatuji, že jsme vždycky jeden den měli kosmatici a zhruba za týden pak byla hotová šumivá bezová limonáda. Proto až půjdete kolem bezu natrhejte si něco na sirup, něco na limonádu, něco na kosmatici a zbytek tam nechte na podzim, kdy z nezralých bobulí můžete naložit kapary, ze zralých vytvoříte skvělá povidla nebo třeba likér. Bez je totiž boží!
Na přípravu kosmatice používám tento recept:
250 g mouky (hladké, nebo třeba celozrnné špaldové)
hrnek mléka
vejce
lžíce citronové šťávy
lžička vinného kamene (nebo prášku do pečiva)
10 - 15 květenství černého bezu
3 lžíce rostlinného oleje
moučkový cukru a skořice dle chuti
Z mouky, vinného kamene, mléka, citronové šťávy a vejce ušleháme těsto. Těsto by mělo být zhruba stejně husté jako lívancové těsto. Těsto necháme půl hodiny odpočinout. Květy bezu máčíme v těstě a na rozehřátém oleji smažíme do zlatova. Doporučuji při této činnosti využít stopky květenství bezu, ze kterou bez krásně uchopíme a pak na pánvi tuto stopku nůžkama odstřihneme.
Na talíři posypeme směsí moučkového cukru a mleté skořice.
Žádné komentáře:
Okomentovat