Červen je kouzelný měsíc, kdy se potkají dvě skvělé suroviny. Tou první je rebarbora, která už má to nejlepší za sebou a jahody, které zrovna v červnu začínají plodit jako o závod. Spolu tvoří ale dokonalou dvojku. Zkuste kdekoliv, kde se používá v receptu rebarbora, ji nahradit z půlky jahodami, určitě nebudete litovat. V dnešních parných dnech nemyslím na nic jiného než na zmrzlinu. Pokud to máte také tak - doporučuji knihu od Davida Lebovitze The perfect scoop, která je plná receptů na zmrzliny - ať už klasické smetanové zmrzliny, nebo ovocné sorbety, či lahodné granity.
Sklidila jsem poslední rebarboru a pár jahod jsem také na zahradě našla, tak jsem udělala podle této knihy skvělou rebarboro - jahodovou granitu. Zároveň musím konstatovat, že granitu je lehké vyrobit, ale ne vyfotit. Focení marmelád, granit a jiných polotekutých směsí je pro mne nejtěžší.
Na čtyři velké porce potřebujete:
325 g rebarbory (očištěné a pokrájené na dvoucentimetrové kousky)
150 g cukru
160 ml vody
lžíce citronové šťávy
260 g jahod
Rebarboru svaříme s vodou a cukrem. Směs necháme vychladnout. Poté tyčovým mixérem rozmixujeme rebarboru spolu s jahodami a citronovou šťávou. Směs vložíme do mrazáku a každých cca 30 minut znova rozmixujeme tyčovým mixérem, čímž dosáhneme krásné krystalové struktury. V mém případě stačilo granitu promíchat takto třikrát než byla hotova, ale doba bude individuální. Ti z Vás, co mají zmrzlinovač mají výrobu o dost snažší.
Pokud byste měli více rebarbory - doporučuji ji zpracovat, co nejdříve. Recepty, jak na to, naleznete zde.
Žádné komentáře:
Okomentovat