Květen a červen jsou pro mně jednoznačně měsíce rebarbory. Moc jsem si oblíbila kombinaci rebarbory a zázvoru, ať už ve formě marmelády nebo v koláči. Takže když jsem našla tenhle recept na rebarborové chutney na webu rhubarbfool.co.uk, bylo naprosto jasné, jak strávím večer. Původní recept je mírně upraven.
Výsledkem je nasládlé lehce kořeněné chutney, které mohu doporučit k sýrům nebo třeba ke grilované zelenině.
Připravte si:
1 kg rebarbory
500 g červené cibule
500 g jablek
100g sušených meruněk
100 g datlí
1 lžíci vinného octa
510g hnědého cukru
2 lžičky soli
půl lžičky - chilli (milovníci pálivého přidají dle svého uvážení klidně více)
půl lžičky skořice
půl lžičky mletého hřebíčku
lžička sušeného zázvoru
Všechny suroviny omyjeme, nakrájíme a ve velkém hrnci přivedeme k varu. Necháme pomalu probublávat a vaříme na mírném ohni asi hodinu a půl. Celou dobu vaření hrnec kontrolujeme a nezapomeneme směs vždy promíchat. Ke konci vaření je směs už hodně hustá a tak raději od hrnce neodcházíme nikam daleko, aby se nám chutney nespálilo. Horké plníme do sklenic, které postavíme dnem nahoru a necháme vychladnout.
Přehled všech rebarborových receptů z mého blogu naleznete zde.
Můj blog můžete sledovat také přes facebook nebo na google plus.
Žádné komentáře:
Okomentovat