Lněné semínko je mi sympatické už jen proto, že je to taková česká „superpotravina“. V Čechách patří mezi tradiční potraviny. Lněné semínko obsahuje velké množství nenasycených mastných kyselin (omega3), obsahuje lignany, alfa linelonovou (omega 3) a linolovou kyselinu (omega 6), a je také skvělým zdrojem vlákniny.
Dá se koupit ve zlaté nebo hnědé variantě. A jeho velkou výhodou je oproti jiným semínkům jeho cena, lněné semínko koupíte okolo 30 - 40 korun za půl kila.
Lněné semínko je nutné umět
správně zpracovat. Protože pokud semínko nerozkoušete, či jinak nenarušíte jeho
slupku, jsou v podstatě pro naše tělo nestravitelná. Namleté semínko se ale rychle kazí, proto je
třeba ho připravit vždy až těsně před konzumací, nebo z něj připravit tzv.
sliz. Len totiž při kontaktu s vodou nabobtná a vytvoří sliz. Ten můžeme
vytvořit buď formou nálevu (len pět minut povaříme a 15 minut necháme odstát),
nebo lněné semínko zalejeme přes noc vodou (nebo třeba pomerančovým džusem,
ráno rozmixujeme ponorným mixérem a vypijeme).
Lněným, semínkem můžete při
pečení nahradit vejce a to tak, že 1 lžíci lněného semínka zalejeme 3 lžícemi
horké vody, necháme nabobtnat a rozmixujeme ponorným mixérem.
Maximální doporučená dávka
lněného semínka je cca 3 lžíce denně. Při konzumaci lněného semínka je třeba
také dostatečně pít. Pokud s lněným semínkem začínáte, začněte od 1 lžičky
denně.
Z lněného semínka se vyrábí
lněný olej – lze ho zakoupit v prodejnách zdravé výživy, ale pozor- rychle
ho spotřebujte a uchovávejte v lednici, protože rychle žlukne. Lžíci či
dvě lněného oleje můžete přidat do ranní kaše, nebo do salátu. Lněný olej nemusíte jen jíst, ale nebojte se s ním
ještě po sprše – za mokra namazat. Doporučuji vyzkoušet zejména pro atopiky.
Jak lněné semínko, tak lněný olej
se doporučuje konzumovat s potravinami bohatými na bílkoviny a síru (např:
čerstvý sýr, tvaroh, jogurt, cibule, česnek a pažitka). Takže zkuste si udělat
tvarohovou pomazánku s pomletým lněným semínkem, lněným olejem a jarní cibulkou.
Nikde jsem nenašla, v jakém zdravotním
stavu, by nebyla konzumace lněného semínka nedoporučena. Naopak si myslím, že
by ho měl do svého jídelníčku zařadit úplně každý. Zejména, pokud trpíte tzv.
civilizačními chorobami.
Doporučuje se užívat, pokud trpíte:
·
zácpou,
trávicími obtížemi
·
při vysokém
tlaku
·
revmatismus
·
diabetus
·
vysoká
psychická zátěž, únava
·
atopický ekzém,
lupenka
·
při zánětlivých
onemocněních
·
při nádorových
onemocnění
·
v těhotenství, při kojení (více zde).
Lněné semínko se také může přidávat domácím zvířatům –
psům či koním. Tradičně se také dává krávám před telením.
Ve výjimečných případech se může spolu s užíváním
lněného semínka vyskytnout nevolnost, zvracení či bolest břicha.
Informace čerpány z webu lneneseminko.cz, Bioabecedáře Hanky Zemanové a vlastních zkušeností.
Informace čerpány z webu lneneseminko.cz, Bioabecedáře Hanky Zemanové a vlastních zkušeností.
Recepty s lněným semínkem naleznete zde.
Žádné komentáře:
Okomentovat