Tortilly patří k základům mexické kuchyně, často se plní nejrůznějšími směsi zeleniny, salsy a sýru. Musím říct, že mne tortilly chutnají i jen tak pomazané máslem a lehce posolené jako příloha takřka k jakémukoliv jídlu. Pokud Vám nějaké zbydou – udělejte si z nich domácí nachos.
Nejdůležitějším a zcela zásadním krokem k úspěchu je
použití, co nejjemnější kukuřičné mouky – ideálně typ označovaný ve španělštině
jako Masa Harina. Dobrým poznávacím znamením jemnosti kukuřičné mouky je prý i
sytost barvy, čím žlutější, tím hruběji namletá. Jemnou kukuřičnou mouku jsem
si přivezla z Portugalska. V Čechách se zkuste podívat do mexických
speciálek, nebo do obchodů se zdravou výživou.
Kamarádka mne inspirovala svými kukuřično-bramborovanými
tortillami, které chutnají stejně jako bramborové tyčinky. Brambora dodá kukuřici
vláčnost, díky kukuřici můžete tortillu vyválet opravdu dotenka. Tortilly můžete
na sucho péci na rozpálené pánvi, na kamnech nebo na plechu v troubě. Po
upečení je potřete máslem. Teplé byly úplně nejlepší!
Na cca 12 tortill potřebujete:
2 hrnky kukuřičné mouky
1 ¼ hrnku horké vody
½ lžičky soli
1 větší bramboru – uvařenou doměkka
Mouku smícháme se solí,
nastrouhanou bramborou. Do této směsi pomalu za stálého míchání přilíváme
horkou vodu. Těsto potřebuje důkladně propracovat, dokud nepřestane lepit, ale
nesmí se drolit. Protože množství vody i mouky je orientační, přidejte vodu či
mouku, podle potřeby. Těsto nechte pod utěrkou alespoň hodinu odpočinout.
Poté vyválejte z těsta kuličky o velikosti golfového
míčku, který ještě lehce obalíte v kukuřičné mouce a poté ho rozválejte,
na co nejtenčí placku. Dobře Vám to půjde mezi dvěma pečícími papíry. Nejvíce se mi osvědčilo vytvořit takový vlastní lis, kdy jsem vložila pomoučněnou kuličku těsta mezi dva pečící papíry a pak ji pomocí misky s plochým dnem slisovala na tenkou placku.
Tortillu poté upečte na rozpálené pánvi – na sucho, na
kamnech, či v troubě na plechu.
Všechny bezlepkové recepty naleznete zde.
Můj blog můžete sledovat také přes facebook nebo na google plus.
Všechny bezlepkové recepty naleznete zde.
Můj blog můžete sledovat také přes facebook nebo na google plus.
Žádné komentáře:
Okomentovat