Arancini znamená v italštině malé pomeranče, takže vlastně takové pomerančíky. Ač mně při vyslovení tohoto slova napadá nějaká kombinace pomerančů s hořkou čokoládou a mandlemi, tohle jídlo za a) nemá s pomeranči vůbec nic společného a za b) se jedná v podstatě o plněné rýžové koule, obalené ve strouhance a usmažené. Existuje mnoho variant, vyzkoušela jsem tu nejrychlejší a nejjednoduší. Původem toto jídlo ze Sicílie, kde ho v mnoha variacích naleznete jako součást běžného pouličního občerstvení.
Samozřejmě můžete se rozhodnout, že si chcete dát arancini, udělat den předem risotto nechat ho vychladnout a v následujícím dnu naplnit, obalit a usmažit. Ale mnohem lepší je si jeden den dát skvělé risotto a následující už jen z připravených přebytků (i když v mém případě jsem je musela před dojedením hájit vlastním tělem) a následující den udělat tyto pomerančíky.
Když už jsme u těch přebytků - znáte iniciativu zachranjidlo.cz?
Základem pro arancini je risotto. Takže si uvařte risotto dle vlastní chuti (inspirace zde) a nechte ho vystydnout.
Na náplň potřebujete kousek mozzarelly - dle množství risotta.
bílek - lehce našlehaný vidličkou
směs strouhanky a hladké mouky (1:1)
Z risotta uděláme kouli, kterou naplníme kouskem mozzarelly. Tyto koule obalíme v bílku a poté i ve směsi strouhanky a mouky. Ve vyšší vrstvě oleje usmažíme do zlatova.
Jíme ještě teplé.
Nebojte se experimentovat jak s risottem, tak s náplní. Zkuste třeba k mozzarelle přidat bešamel, špenát, hrášek nebo jinou zeleninu, či bylinky.
Žádné komentáře:
Okomentovat