Někdy úplně moc nerozumím tomu, proč jsou nejlevnější vždy ty nejlepší banány. Tím nejlepším myslím takové už lehce přezrálé sladké banány, které už jsou vyčleněny v regále sleva. Kdežto jejich zelení, nezralí bráchové si lebedí na čestném a prominetním místě za plnou nákupní cenu. Nemělo by to být náhodou naopak?
Nezralé banány jsou složeny převážně ze škrobu, který se právě až zráním přeměňuje na jednoduché cukry. Tento škrob nedokáže lidské tělo dobře strávit.
V banánech naleznete velké množství draslíku, hořčíku, železa a vitamíny skupiny B - zejména B6. Banány obsahují i malé množství tryptofanu, které naše tělo zpracovává na serotonin, který navozuje pocit spokojenosti a štěstí. Proto šťastný banánový chléb.
Výchozí recept, který jsem si přizpůsobila jsem našla na webu BBC Good Food.
250g celozrnné špaldové mouky
1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
špetka soli
4 přezrálé banány
130g jablečného pyré
120g měkkého másla
100 g agáve sirupu
1 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
hrst madlí, či jiných ořechů dle vaší chuti
Troubu předehřejme na 180 stupňů. Formu na chléb vyložíme papírem na pečení. Mouku smícháme s práškem do pečiva, jedlou sodou a špetkou soli. Banány rozmačkáme na jemnou kaši a smícháme s vejcem, vanilkovým extraktem, jablečným pyré, agáve sirupem a máslem. Do banánové směsi přimícháme mouku a ořechy.
Pečeme cca 1 hodinu a 10 minut. Tak aby špejle, kterou zapíchneme do těsta, byla po jejím vytažení suchá. Už zhruba od 40 minut v troubě povrch vypadá upečeně, ale je třeba dodržet celou dobu pečení, tak aby se chléb propekl dostatečně i uvnitř.
Žádné komentáře:
Okomentovat