-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Blog Archive

Facebook

sobota 5. října 2013

Šťastný banánový chléb




Někdy úplně moc nerozumím tomu, proč jsou nejlevnější vždy ty nejlepší banány. Tím nejlepším myslím takové už lehce přezrálé sladké banány, které už jsou vyčleněny v regále sleva. Kdežto jejich zelení, nezralí bráchové si lebedí na čestném a prominetním místě za plnou nákupní cenu. Nemělo by to být náhodou naopak?
Nezralé banány jsou složeny převážně ze škrobu, který se právě až zráním přeměňuje na jednoduché cukry. Tento škrob nedokáže lidské tělo dobře strávit. 
V banánech naleznete velké množství draslíku, hořčíku, železa a vitamíny skupiny B - zejména B6. Banány obsahují i malé množství tryptofanu, které naše tělo zpracovává na serotonin, který navozuje pocit spokojenosti a štěstí.  Proto šťastný banánový chléb.
Výchozí recept, který jsem si přizpůsobila jsem našla na webu BBC Good Food.

250g celozrnné špaldové mouky
1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
špetka soli

4 přezrálé banány
130g jablečného pyré
120g  měkkého másla
100 g agáve sirupu
1 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
hrst madlí, či jiných ořechů dle vaší chuti

Troubu předehřejme na 180 stupňů. Formu na chléb vyložíme papírem na pečení. Mouku smícháme s práškem do pečiva, jedlou sodou a špetkou soli. Banány rozmačkáme na jemnou kaši a smícháme s vejcem, vanilkovým extraktem, jablečným pyré, agáve sirupem a máslem. Do banánové směsi přimícháme mouku a ořechy.

Pečeme cca 1 hodinu a 10 minut. Tak aby špejle, kterou zapíchneme do těsta, byla po jejím vytažení suchá. Už zhruba od 40 minut v troubě povrch vypadá upečeně, ale je třeba dodržet celou dobu pečení, tak aby se chléb propekl dostatečně i uvnitř. 
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog