Risotto s červenou řepou, není nic červenějšího. Rychlé, skvělé a jednoduché. Kozí sýr nevynechávejte, bez něj to prostě není ono. A navíc toho sýra stačí opravdu malý kousek na každou porci, klidně použijte nějaký čerstvý kozí sýr. Není třeba hned začít shánět caprino (sýr typu pecorino, ale z kozího mléka). Mateřídoušku naopak bez rozpaků nahraďte čerstvým tymiánem. Vařila jsem od oka a nevážila přesně použité suroviny (zejména rýži/vývar), tak při vaření použijte klasický selský rozum:o).
Na dvě porce si připravte:
2 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
1 střední cibuli nakrájenou nadrobno
1 střední pevnou řepu nakrájenou na drobné kostičky
2-3 hrstky kulatozrnné rýže (používám arborio)
cca 300 - 500 ml zeleninového vývaru
50g kozího sýra
několik snítek čerstvé mateřídoušky
Olej rozehřejeme v hlubokém hrnci a na něm několik minut opékáme řepu a cibuli. Mezitím přivedeme k varu zeleninový vývar. Kzelenině přidáme rýži a zalijeme sběračkou zeleninového vývaru a za průběžného míchání necháme absorbovat. Přidáváme vždy menší množství vývaru, dokud rýže není uvařená na skus (cca 20-25 minut), rýže by měla veškerou tekutinu absorbovat. Do rýže přidáme máslo, čerstvě mletý pepř a sůl dle chuti, dobře promícháme, risotto přikryjeme pokličkou a necháme tři minuty odpočinout. Podáváme s měkkým kozím sýrem a čerstvou mateřídouškou.
Žádné komentáře:
Okomentovat