Klasická kořeněná dýňová polévka, to je prostě podzimní klasika. Vždy ji dělám hodně krémovou a kořeněnou. Ta její krásná barva to je lék na podzimní deprese. Dokonce zde nepoužívám vývar k vaření zeleniny, ale jen vodu. Přijde mi, že chuť jednotlivých surovin v polévce je natolik výrazná, že voda úplně stačí. Používám dýně hokkaido ze zahrady, ale můžete zkusit i z jiných druhů dýní.
Na čtyři porce polévky si připravte:
1 cibuli nakrájenou nadrobno
1 střední dýni - omytou, nakrájenou na menší kostky
půl hrnku červené čočky
2 lžíce oleje
čerstvý zázvor o velikosti cca 3 cm
1 - 3 lžíce směsi kari madras (dle vaší chuti)
lžičku hnědého cukru
špetku skořice
sůl a pepř
na ozdobu:
opražená dýňová semínka
smetanu, či bílý jogurt
dýňový olej
Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli spolu s nakrájenou dýní. Pochvilce přidejte nadrobno nasekaný zázvor, kari, cukr a skořici. Až se rozvoní koření po celé kuchyni, přidejte červenou čočku a tolik vody, aby byla cca 2 cm nad dýní. Přiklopte hrnec pokličkou a nechte celé cca 15 - 20 minut pomalu vařit. V průběhu vaření polévku kontrolujte a v případě potřeby přidejte ještě vodu.
Když čočka změkne rozmixujte polévku ponorným mixérem. Ochutnejte te a dosolte a dopepřete dle chuti. Hotovou polévku dozdobte dýňovým olejem, nebo smetanou, či praženými dýňovými semínky.
Jak připravujete dýňovou polévku Vy?
Žádné komentáře:
Okomentovat