Podzim je tady, zahrada je barevná, vařím z dýně, řepy, mrkve, celeru... Včera mne zaskočilo jedno pozvání na večeři, moje maminka pozvala na večeři tři Francouze a svěřila mi úkol něco uvařit. Bylo by fajn, kdyby v té větě nefigurovalo slovo dneska. Dle mých dosavadních zkušeností s tímto národem, vím bezpečně dvě věci. Vegetariánské jídlo je pro ně jídlo napůl, kterému chybí ta lepší půlka a druhou věcí bylo to, že musím udělat něco podzimního, ale ne nic těžkého. A taky bylo jisté, že na to mám dvě hodiny a že se nebudu pokoušet vymyslet nic francouzského:o). Ze zahrady jsem popadla dýni, cibuli, česnek a hodně tymiánu a mateřídoušky. Prvním chodem byla klasická dýňová polévka s dýňovým olejem, druhým chodem risotto z červené řepy s přírodně upravenou kotletou (pro jistotu byly ještě přichystány brambory s cibulkou), kdyby se řepy báli a jako dezert jsem narychlo udělala koláč s ricottou a hrozny. Volnou inspirací pro tento koláč mi byl koláč ze zákaznického časopisu rakouské Billy.
Koláč s ricottou a hrozny
1 balení lískového těsta
větší hrozen růžového vína
400 g ricotty
2 vejce
4 lžíce cukru
2 lžíce medu
několik snítek čerstvého tymiánu
Troubu předehřejte na 200 stupňů. Těsto vyválíme do tloušťky asi 7 mm do tvaru koláče, jeho kraje cca centimetr přehneme dovnitř koláče, čímž vytvoříme okraj koláče. Okraj pevně přitiskněte a dno koláče propíchejte vidličkou. Celý koláč dejte na deset minut do trouby.
Ricottu prošlehejte s cukrem, většinou lístků z tymiánu a medem. Vejce prošlehejte a až na malé množství, které si nechte strannou na potření okraje koláče, je vmíchejte do ricottové směsi. Hrozny rozpulte a vyndejte semínka.
Koláč potřete částí ricotty a na ni rozložte jednotlivé hrozny, které pokryjete další vrstvou ricottové směsi. Okraje koláče pomažte rozšlehaným vejcem. Koláč pečeme při 200 stupních dalších 40-45 minut, dokud okraje spolu s ricottou nezezlátnou.
Koláč nechte vychladnout, ozdobte čerstvými hrozny a tymiánem. Ideální je si ho připravit alespoň 4 hodiny předem.
Žádné komentáře:
Okomentovat