Dýním se u mně na zahradě daří a tak je jasné, že dýňové risotto je jedním ze stálic mojí podzimní kuchyně. Musím se přiznat, že si výrobu risotta nijak nekomplikuji a při malých obměnách používám stále stejný recept skládající se z kulatozrnné rýže, sklenky vína, horkého vývaru, příslušné zeleniny/bylinek, másla a dobrého sýra. U dýňového risotta to není jinak.
Na dvě porce dýňového risotta si připravte následující:
1 cibuli - nakrájenou nadrobné kostičky
půlku dýně - nakrájenou na cca 2 cm kostky
120 g arborio rýže
litr zeleninového vývaru
sklenku dobrého vína
trochu čerstvé dobromysli
olivový olej
lžíce másla
4 lžíce parmazánu
pepř a sůl
Cibuli spolu s dýní krátce orestujeme na troše olivového oleje. Přidáme rýži a zalijeme sklenkou vína, kterou za průběžného míchání necháme odpařit. Pak postupně přidáváme jednu sběračku vývaru, necháme odpařit a poté přidáme až další, dokud rýže není hotova. Risotto odstavíme z plotny, přidáme máslo, parmazán, sůl a pepř a zamícháme. Přikryjeme pokličkou a necháme ještě tři minuty odpočinout.
Podáváme s sypané parmazánem a čerstvou dobromyslí.
Žádné komentáře:
Okomentovat