Poprvé jsem o dýňovém másle četla u Lenky Požárové, poté na idnes.cz a naposledy u Kačky Žvýkačky a protože nadúroda dýní přímo volá po nových receptech, prošla jsem pár receptů na webu a dala dohromady tuhle variantu s jablky a kokosem. Taková moc dobrá zase trochu jiná marmeláda.
Suroviny uvádím od oka, protože čistě na vaší chuti, jak si máslo doladíte cukrem a kořením.
Výchozí suroviny jsou:
půlka dýně hokkaido
3 menší jablka nakrájená na kostky
2 lžíce kokosového oleje
půl hrnku kokosu
půl lžičky drceného hřebíčku
lžička zázvoru
lžička skořice
čtvrt lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
hnědý cukr či med - použila jsem asi 4 lžíce
Dýni omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme. Půlku dýně dáme péci do trouby (200 stupňů cca 40 minut), až je dýně měkká, necháme vychladnout a dužinu vydlabeme. Na kokosovém oleji opečeme jablka spolu s dýňovou dužinou. V případě potřeby podlejeme trochou vody a dusíme cca 10 minut. Poté nemilosrdně vše rozmixujeme ponorným mixérem a přidáme trochu cukru spolu s kořením dle chuti. Vaříme do zhoustnutí, poté přidáme kokos a eventuálně ještě dochutíme cukrem.
necháme vychladnout. Uchováváme v ledničce, trvanlivost by měla být cca týden, jistojistě vám mohu potvrdit dva dny:o).
Žádné komentáře:
Okomentovat