Na tomhle koláči je nejtěžší vydržet s jeho konzumací až do druhého dne. Protože až jeho rozležením teprve vynikne jeho skvělá chuť. Švestek máme na zahradě tak akorát na pár podzimních koláčů. Recept na tento vychází z receptu na Caramelised custard cream apple pie z webu BBC Good food, nicméně jsem ho lehce upravila dle mé chuti. Pro tento koláč se spíše hodí forma s vyššími okraji.
Na jeden koláč si připravte:
Na těsto:
200 g hladké mouky
120 g másla
60 g cukru
5 žloutků
250 ml smetany ke šlehání
140 g cukru
velký panák dobré slivovice
miska švestek
Ztuhlé máslo nakrájíme na kousky, přidáme do mísy k mouce, co nejrychleji zpracujeme na drobenku, ke které přimícháme cukr. Do směsi vmícháme 1 žloutek. Z těsta uděláme kouli a dáme do lednice - minimálně na hodinu.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Z těsta vyválíme tenkou placku, kterou vyložíme vymazanou koláčovou formu (dno i okraje). Válení tohoto těsta není zrovna jednoduché - proto si plochu (i váleček) dobře pomoučněte. Válet těsto můžete i po částech, které pak jednoduše spojíte přitlačením k sobě. Vyskládat formu je takové malé puzzle. Dno propícháme vidličkou, na něj položíme papír na pečení a vysypeme fazolemi (či rýží), čímž těsto zatížíme. Mám na tento ůkol vyčleněno jedno balení fazolí, které vždy nechám zchladnout a znova je uschovám pro další pečení, dokonce se dají sehnat i keramické fazole speciálně pro tento ůčel. Pečeme asi 15 minut. Poté vyndáme fazole i papír na pečení a pečeme dalších 5 minut, až těsto zezlátne, vyndáme z trouby a necháme zchladnout.
Švestky vypeckujeme a nakrájíme na půlky. Cukr nasypeme do pánve a necháme zkaramelizovat. Do karamelu nasypeme švestky a dobře je v karamelu obalíme, přidáme panáka slivovice a necháme odpařit. Díky švestkám a slivovici vznikne v pánvi karamelovošvestková omáčka. Švestky vyndáme a pomocí cedníku přecedíme všechnu šťávu zpět do pánve, kterou již nevracíme na sporák, jen do horké karamelové šťávy dobře vmícháme všechnu smetanu.
Žloutky vyšleháme do pěny a postupně do nich zašleháme ochucenou smetanu. Na předpečené těsto koláče dáme švestky a zalijeme je krémem ze žloutků a smetany. Pečeme na 160 stupňů až povrch koláče ůplně zezlátne - cca 40 minut. Upečený koláč necháme vychladnout a uložíme alespoň na 24 hodin do ledničky. Tento krok je třeba dodržet, protože koláč ztuhne a lépe vypadá a také, což je mnohem důležitější... mnohem lépe chutná.
Takhle vypadá, když ho nenecháte odpočinout v ledničce, foto po odpočinutí jsem pro jeho skvělou chuť nestihla pořídit:o) |
Žádné komentáře:
Okomentovat