Panzanella je jedno z typických toskánských jídel. Původně si toto jídlo nosili sedláci na pole. Receptů na panzanellu je mnoho, jméno dostala podle italského názvu pro chléb (= pane). Součástí panzanelly je vždy chléb, zelenina, zálivka a čerstvé bylinky. Moje verze je složena z kombinace rajčata-chléb-olivový olej s vinným octem -dobromysl. Do panzanelly můžete krásně zužitkovat starší chléb. Italové samozřejmě používají klasické své bílé pečivo, mne mnohem více chutná klasický český chléb. Pokud budete do panzanelly přidávat cibuli, nakrájejte ji co nejjemněji, poté ji namočte do trochy vody s vinným octem alespoň na hodinu - ztratí na své palčivosti. Můžete přidat i okurky a papriky, do zálivky přidejte třeba ančovičku nebo třeba česnek, vše je dovoleno. Namísto dobromysli můžete použít petržel, nebo bazalku. Namixujte si panzanellu podle své chuti a aktuální úrody na zahradě.
Podle plánovaných porcí si připravte dostatek
zeleniny - v mém případě tedy rajčat
chléb - dávám zhruba jednu k jedné se zeleninou
olivový olej
balsamico
pepř a sůl
čerstvé oregano
Chléb opeču v toustovači a nakrájím na kostičky, vložím do misky a přeliji zálivkou složenou z pěti lžic olivového oleje a lžíce balsamica. nechám lehce vsáknout do chleba. Přidám pokrájená rajčata, osolím, opepřím a posypu oreganem. Vše promíchám a uložím na půl hodiny do ledničky a pak už jen odpočítávám do té doby než se panzanella krásně vychladí, šťáva z rajčat se natáhne do chleba a chutě se propojí.
Žádné komentáře:
Okomentovat