Už rostou. Houbačení je meditace, která bystří zrak a trpělivost. V těchto podzimních dnech ráda chodím do lesa a hledám ty barevné klobouky hříbků, růžovek, klouzků, bedel a dalších hub. U každého praváka zkoumám, zda to není hořčák, u každé mochomůrky růžovky, zda má vroubkovaný prstenec. Cítit mech pod nohama, nechat v sobě probudit lovecké pudy a vlézt do každého lesíku jen tak kouknout, co kdyby náhodou.
V sobotu jsem během rána našli větší mísu nejrůznějších hub a tak bylo risotto. Risotto mám ráda krémové a přípravuji ho podle tohoto receptu (níže).
Důležité je nepodcenit při přípravě víno - použila jsem víno Pinot gris z vinařství Krásná Hora (www.krasnahora.com) z Nového Poddvorova. Víno je naprosto skvělé! Vína můžete zakoupit přímo na webu vinařství.
Nepodceňujte výběr vína u risotto, použijete ho jen trochu, navíc je naprosto dokonalé s k risottu dát to samé víno, které jste použili u vaření. Večeře je tak dokonalá.
Pro 4 porce risotta:
1 cibule - nadrobno nakrájená
2 lžíce olivového oleje
miska hub (dle vašeho úlovku z lesa) - očištěné a nakrájené na menší kusy
litr vývaru
200 g rýže arborio
5 lžic strouhaného pramazánu
láhev dobrého bílého vína dle vašeho výběru
lžíci másla
čerstvě mletý pepř
dobromysl - nasekaný nadrobno
Nalejeme si sklenku vychlazeného vína. Připravíme si vývar a necháme ho probublávat na nejnižší teplotu. Mezitím nakrájíme nadrobno cibuli a spolu s houbami ji opečeme dosklovata na olivovém oleji, přisypeme rýži a opékáme, dokud rýže nezačne lehce praskat - asi jednu minutu. Zalejeme cca 100 ml vína, ketré necháme za stálého míchání odpařit. Poté vždy přidáme cca půl hrnku vývaru a za průběžného míchání necháme vsáknout do rýže, teprve po jeho vsáknutí přidáme další hrnek vývaru. Takto pokračujeme, dokud není rýže al dente (tedy "na skus"). Toto risotto je dostatečně slané z vávaru a parmazánu, pokud by Vám to nestačilo, můžete si ho dosolit v této fázi.
Hrnec odstavíme z plotny, do risotta vmícháme nastrouhaný parmazán, máslo, pepř dle chuti a dobromysl (a eventuálně sůl). Přikryjeme pokličkou a necháme risotto tři minuty odpočinout.
Risotto posypeme parmazánem a podáváme se sklenkou dobrého bílého vína.
Žádné komentáře:
Okomentovat