Dýňový koláč je skvělým podzimním antidepresivem už jen pro svou skvělou sytou barvu. Nebojte se experimentovat a chuť dýňové náplně vylepšit o to, co máte rádi. Co takhle dýně a pomeranč se zázvorem...hmmm.
Základem tohoto koláče je klasické křehké těsto.
Na těsto koláč si připravte:
170 g hladké mouky
140 g másla
špetku soli
2-3 lžíce studené vody
Na náplň:
půlku dýně hokkaido (cca 700g)
150 g bílé čokolády
250g tvarohu
1 vejce
lžička skořice
půl lžičky zázvoru
50 - 100 g hnědého cukru
Máslo nastrouháme, či nakrájíme na kostky smícháme s moukou se solí a vytvoříme drobenku, do které přidáme vodu (čím méně, tím lépe). Pracujeme, co nejrychleji, aby nám máslo netálo. Z těsta uděláme kouli, kterou dáme na minimálně hodinu do lednice.
Dýni omyjeme, vydlabeme semena a rozkrájíme na kusy, které dáme upéct do trouby na 200 stupňů asi 20 minut.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Těsto vyválíme na šířku asi půl centimetru, vyložíme s ním koláčovou formu a vidličkou propícháme dno, aby se nám těsto nenafukovalo a nekroutilo. Na těsto položíme papír na pečení, který zatížíme lustěninami (po upečení je již nejíme, naopak už do jejich úplného rozpadu používáme na zatížení křehkého těsta). Dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi 15 minut. Poté odstraníme luštěniny, papír na pečení a naplníme krémem.
Krém připravíme rozmixováním pečené dýně, tvarohu, rozpuštěné bílé čokolády, vejce, koření a cukru. Cukr přidáváme postupně a průběžně krém ochutnáváme, tak aby náplň byla sladká tak akorát dle vaší chuti. Pečeme asi 30 minut v předehřáté troubě. Před podáváním necháme úplně vychladnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat